"Mislim, da so take potegavščine na radiu že prava umetnost in se jih lotevajo na radijskih postajah po vsem svetu že desetletja. Nihče ne bi mogel predvideti, kar se je zgodilo," je med drugim na tiskovni konferenci poudaril Rhys Holleran. Foto: EPA
V Veliki Britaniji odmeva samomor medicinske sestre

Tudi Mel Greig in Michael Christian z radijske postaje 2DayFM, ki sta se po telefonu izdajala za kraljico Elizabeto in princa Charlesa, da bi izvedela podrobnosti o zdravstvenem stanju vojvodinje Catherine, sta menda pretresena zaradi (domnevnih) posledic svoje šale.

Rhys Holleran, direktor družbe Southern Cross Austereo, ki je lastnik omenjene radijske postaje, je na tiskovni konferenci sicer pojasnil, da so se odločili, da "iz spoštovanja do zadeve, ki se jo lahko opiše le kot tragedijo", do nadaljnjega ukinejo oddajo. Ob tem pa je poudaril, da so sami prepričani, da niso storili ničesar nezakonitega.

Desno si lahko ogledate tudi prispevek, ki ga je o tej temi pripravila londonska dopisnica Nina Kojima.

Že pred objavo posvet z odvetniki
Pojasnil je še, da so posnetek klica, ki je nastal v torek zjutraj, dan po tem, ko so Catherine sprejeli v bolnišnico zaradi hude oblike jutranje slabosti, imenovane hyperemesis gravidarum, pred objavo pregledali odvetniki, ki so jim zatrdili, da je posnetek (in način, kako je nastal) povsem zakonit, poroča BBC.

Kot je znano, sta radijska voditelja klicala v bolnišnico kralja Edvarda VII. v Londonu, kjer se je najprej oglasila 46-letno Jacintha Saldanha, sicer negovalka - ker je bila takrat v Londonu ura 5.30, receptorke namreč še ni bilo v službi. Klic je Saldanhova prevezala Katini medicinski sestri, ki je nato lažnima kraljici in princu Charlesu pojasnila, da je vojvodinja Cambriška "dobila nekaj tekočine in se počuti stabilno".

Vodstvo bolnišnice se je takoj zelo ostro odzvalo in napovedalo temeljito preiskavo in ukrepe, ob tem pa so dodali, da je po mnenju njihovih pravnikov avstralska radijska postaja kršila zakon.

William in Kate družini izrazila sožalje
Le tri dni pozneje so negovalko našli mrtvo v njenem stanovanju blizu londonske bolnišnice, v kateri je bila zaposlena. Njena smrt po navedbah Scotland Yarda ni posledica kaznivega dejanja, v bolnišnici pa ne želijo komentirati navedb medijev, da je storila samomor. Princ William in Catherine sta takoj v petek družini negovalke izrazila sožalje ob smrti medicinske sestre, oglasila pa se je tudi avstralska premierka Julia Gillard, ki je zadevo opisala kot "veliko tragedijo".

Britanska kraljeva družina se zaradi izdaje podatkov o Kate na radiu sicer ni pritožila, je pa zadeva naletela na velik odmev v medijih. Več podjetij je celo odpovedalo oglaševalske pogodbe z omenjeno radijsko postajo.

V Veliki Britaniji odmeva samomor medicinske sestre