Samo v BiH-u je po vojni pogrešanih še 9.600 ljudi. Foto: EPA
Samo v BiH-u je po vojni pogrešanih še 9.600 ljudi. Foto: EPA

V BiH-u je še vedno pogrešanih 9.600 ljudi, je sporočila državljanska pobuda REKOM, ki se ukvarja z zbiranjem podatkov o pogrešanih osebah. Na Kosovu je izginilo več kot 1.700 ljudi, na Hrvaškem pa nekaj manj kot 1.600.

Med pogrešanimi so številni ljudje, ki so bili v času izginotja mlajši od 18, a starejši od 15 let. Med vojnami ob razpadu Jugoslavije in po njih so samo v BiH-u identificirali več kot 100.000 smrtnih žrtev.

Po svetu izginulih več sto tisoč ljudi
Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je ob današnjem mednarodnem dnevu pogrešanih sporočil, da je po svetu zaradi oboroženih konfliktov, naravnih nesreč in migracij izginilo več sto tisoč ljudi. V Kolumbiji je tako pogrešanih več kot 68.000 ljudi, v Nepalu več kot 1.360, v Ugandi pa je brez sledu izginilo skoraj 10.000 ljudi, navaja ICRC.

V ICRC-ju poudarjajo, da imajo po mednarodnem humanitarnem pravu družine pogrešanih pravico vedeti, kakšna usoda je doletela njihove bližnje, države pa imajo obvezo, da pojasnijo, kaj se je zgodilo z njimi in o tem obvestijo njihove družine. ICRC trenutno išče več kot 52.000 pogrešanih ljudi.