Karadžić bi moral biti za zapahi še 33 let, saj jih je sedem že odsedel. Foto: Reuters
Karadžić bi moral biti za zapahi še 33 let, saj jih je sedem že odsedel. Foto: Reuters

Kot je sporočil njegov odvetnik Peter Robinson, je Karadžić sodnike obtožil, da je bil "deležen političnega sojenja, katerega namen je bil demonizirati njega in srbski narod v BiH-u."

Karadžić ni bil deležen poštenega sojenja, saj so sodniki že vnaprej "predpostavljali, da je kriv in nato izrekli sodbo, ki je opravičila to predpostavko". "Potem ko je preživel osem let v zaporu ZN-a in šel skozi petletni sodni proces ..., je Karadžić prepričan, da je mednarodna pravica spodletel projekt," je še dejal Robinson.

Sodišče je odločilo, da je 70-letni Karadžić kriv za genocid nad muslimanskim prebivalstvom v Srebrenici julija leta 1995, ko so sile bosanskih Srbov ubile okoli 8.000 ljudi. Karadžić je vedel, se je strinjal in ni preprečil ubijanja Bošnjakov v okviru načrta, katerega cilj je bilo njihovo uničenje, je ob branju razsodbe 24. marca dejal predsedujoči sodnemu senatu O-Go Kwon.

Karadžič je najvišji politik, ki mu je sodišče izreklo sodbo. Najvišjemu državnemu predstavniku na sodišču, nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, namreč sodbe niso izrekli, saj je pred koncem sojenja leta 2006 v priporu v Scheveningenu umrl.