Zadnja, ki so jo za zdaj našli živo, je 24-letna Nepalčanka. Foto: Reuters
Zadnja, ki so jo za zdaj našli živo, je 24-letna Nepalčanka. Foto: Reuters
Ljudje v številnih predelih Nepala še čakajo na pomoč. Foto: Reuters
Številni Nepalci so jezni na vlado. Foto: Reuters
Pet dni po potresu so izpod ruševin rešili 15-letnika. Foto: Reuters
V reševalni akciji sodeluje 90 odstotkov vseh nepalskih vojakov. Foto: Reuters
Številni v Nepalu še čakajo na pomoč

Najstnik je za BBC povedal, da je preživel s srkanjem vode iz mokrih oblačil in hranjenjem z maslom. Žensko so reševalci potegnili izpod porušenega stanovanjskega bloka, kjer je bila zadnje dni ujeta s tremi trupli.

Obe rešitvi sta vlili nekaj upanja reševalcem, ki opozarjajo, da bodo do nekaterih najbolj prizadetih krajev, do katerih je mogoče priti samo peš, morda potrebovali še pet dni. Obilno deževje močno otežuje reševanje, obstaja pa še strah, da se bodo na prizadetih območjih sprožili zemeljski plazovi.

Nepalska vojska je na najhuje prizadeta območja že začela iz zraka dostavljati hrano. Skupno v reševalni akciji sodeluje 90 odstotkov vseh nepalskih vojakov in 33.000 policistov.

Kot poroča BBC, je na podeželju vse več frustracij zaradi počasnosti dostave pomoči. Nekaj hudo prizadetih vasi pomoči – bodisi od vlade bodisi od različnih organizacij – še ni prejelo, čeprav bi lahko bila pomoč brez težav dostavljena po cesti ali s helikopterjem, poroča BBC. Prebivalci opozarjajo, da bodo morda umrli od lakote ali pa bodo zboleli.

V vasi Sangačovk so jezni vaščani s pnevmatikami zaprli glavno cesto in zaustavili tovornjake z rižem in drugo pomočjo, namenjeno drugim predelom, poroča Reuters. Položaj je pokazal zaostrene odnose med krajani in oboroženimi vojaki. Prebivalci so jezni tudi drugod po državi.

Nezadovoljstvo z vlado
V glavnem mestu Katmandu se je protiizgredna policija spopadla s protestniki, ki so bili jezni zaradi pomanjkanja prevoza iz mesta in zamud pri razdeljevanju pomoči. "Pustili so nas, da stradamo na mrazu, in največ, kar nam ta vlada lahko da, je ta vrsta," je dejala ena izmed prebivalk med čakanjem na avtobus, ki jo bo odpeljal v njeno domačo vas, poroča BBC.

Potem ko so se prebivalci v sredo spopadli s policijo in zasegli zaloge ustekleničene vode, je vlada priznala, da ima velike težave pri spopadanju s krizo.

Kako lahko pomagam?
Otroci predstavljajo kar 40 odstotkov prebivalcev Nepala, ki so v kriznih razmerah tudi najranljivejši. Da bi preživeli, nujno potrebujejo pomoč. Unicef Slovenija zato zbira prepotrebna sredstva. Posamezniki lahko prispevajo pomoč prek spletne strani ali z nakazilom na:
- Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana;
Račun: SI56 0201 3025 9875 526
Koda namena: CHAR
Namen: Potres v Nepalu: pomagajte otrokom zdaj!
BIC banke prejemnika: LJBASI2X
Sklic: SI00 41888

Posamezniki lahko prispevajo tudi s poslanim SMS-sporočilom s ključno besedo UNICEF ali UNICEF5 na 1919 in darujejo 1 ali 5 evrov za nujno pomoč otrokom v Nepalu.


- Slovenska Karitas,

Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana;

Račun: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Potres Nepal
Sklic: SI00 880
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Prispevek v znesku 5 EUR je mogoče posredovati tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.


Humanitarno društvo ADRA Slovenija
Njegoševa 15, 1000 Ljubljana

Račun: SI 56 6100 0000 7360 804
Koda namena: CHAR
Namen plačila: NEPAL
BIC banke prejemnika: HDELSI22
Sklic: ni reference

V Katmanduju se stanje sicer počasi normalizira. Nekateri ljudje so se po več nočeh na prostem vrnili na domove, bankomati so spet polni denarja, nekatere trgovine in ulični prodajalci pa spet obratujejo.

Žrtve tudi v drugih državah
V Indiji in na Kitajskem je umrlo najmanj 100 ljudi, tako da je skupno število smrtnih žrtev že preseglo številko 5.500. Ranjenih je najmanj 11.000 ljudi. Po podatkih Združenih narodov je potres prizadel več kot osem milijonov ljudi. Uničenih je bilo 70.000 hiš.

Številni v Nepalu še čakajo na pomoč