Sirski uporniki so še vedno brez enotnega vojaškega vodstva, kar ovira njihovo napredovanje. Foto: EPA
Sirski uporniki so še vedno brez enotnega vojaškega vodstva, kar ovira njihovo napredovanje. Foto: EPA
Alep
V četrtkovem napadu vladnih letal na Alep je bilo ubitih 13 ljudi. Foto: EPA

V spopadu za oporišče Majadin v pokrajini Deir Ezor je bilo ubitih 44 upornikov, so sporočili iz vojaškega revolucionarnega sveta v pokrajini in dodali, da je zdaj celotno območje od iraške meje vzdolž reke Evfrat do mesta Deir Ezor pod nadzorom upornikov.

Predel vzhodno od mesta je tako postal največje območje v državi, ki ga nadzorujejo uporniki. Na omenjenem območju živi pretežno sunitsko prebivalstvo, ki predstavlja tudi večino sirske populacije.

Sirskim upornikom je uspelo zaseči že nekaj oporišč vladnih sil v severnem in osrednjem delu države, kar kaže na njihovo rastočo vojaško moč.

A upornikom ni uspelo zasesti še nobenega večjega mesta, medtem ko jim zračna premoč vojske predsednika Bašarja Al Asada onemogoča, da bi lahko za dalj časa obdržali nadzor nad osvojenimi območji.

Rusija nasprotuje namestitvi raket
Po napovedi zveze Nato, da bodo "brez odlašanja" odločali o prošnji Turčije za namestitev protizračnega raketnega sistema patriot ob meji s Sirijo, se je oglasila Rusija in izrazila svoje nasprotovanje, saj po njenem mnenju to ne bi pripomoglo k stabilnosti v regiji.

"Militarizacija sirsko-turške meje je znak za alarm," je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič in turškim kolegom svetoval, naj raje uporabijo svoj vpliv na sirsko opozicijo in jo prepričajo o dialogu z režimom, kot pa da bi napenjali mišice in še zaostrovali razmere.

Že več kot 40.000 žrtev
Opozicijski Sirski observatorij za človekove pravice je objavil najnovejše podatke o žrtvah konflikta, ki traja od marca lani. V nasilju je umrlo več kot 40.000 ljudi, od tega več kot 28.000 civilistov.

Med žrtvami je tudi 10.150 vojakov in 1.379 dezerterjev, medtem ko 574 oseb niso mogli identificirati. V številko niso zajete osebe, ki so izginile v pridržanju, kot tudi večina žrtev v vrstah prorežimske milice Šabiha.