Al Asad je odločen ostati na oblasti. Foto: EPA
Al Asad je odločen ostati na oblasti. Foto: EPA

"Nisem lutka ... Sem Sirec in moram živeti ter umreti v Siriji," je sirski predsednik dejal v pogovoru za ruski kanal v arabskem jeziku Rusija Al Jaum, potem ko je ta teden britanski premier David Cameron omenil možnost, da bi se Al Asadu zagotovil varen odhod iz države, čeprav bi sam raje videl, da bi sirski voditelj za svoja dejanja odgovarjal pred mednarodnim pravosodjem.

Sirski predsednik je opozoril pred mednarodnim posredovanjem v državi, saj bi to imelo "svetovne posledice" in bi zamajalo regionalno stabilnost. Sam je prepričan, da je Sirija "zadnja utrdba sekularizma, stabilnosti in sožitja v regiji". Posredovanje bi imelo "učinek domin", ki bi vplival na "svet od Atlanstkega do Tihega oceana".

"Cena tuje invazije na Sirijo, če bi se ta zgodila, bi bila višja, kot jo svet lahko plača," je še opozoril Al Asad. "Mislim, da Zahod ne gre v to smer, vendar če gre, ne more nihče napovedati, kaj se bo zgodilo," je še dodal.

Poziv k enotnemu glasu opozicije
V uporu proti Asadu, ki se je začel marca lani, je bilo ubitih že okoli 38.000 ljudi.

Izjave sirskega predsednika prihajajo v času, ko so se v Katarju zbrali predstavniki razklane in neenotne sirske opozicije, od katere mednarodna skupnost pričakuje, da bo poenotila svoj nastop in se pripravila na obdobje po koncu Al Asadovega režima.

Katarski premier Hamad bin Jasim Al Tani je sirsko opozicijo pozval, da preseže osebna nestrinjanja in se poenoti, da bo pridobila priznanje in zaupanje mednarodne skupnosti.

Podobno sporočilo je prenesel tudi turški zunanji minister Ahmed Davutoglu. "Hočemo enega tiskovnega predstavnika, ne več. Potrebujemo koristne sogovornike, čas je za enotnost," je dejal.