V ponedeljek popoldne je zagorelo tudi na otoku La Palma, na otoku La Gomera, kjer je ogenj že pod nadzorom, pa so zaradi požara evakuirali okoli 60 ljudi. Foto: EPA
V ponedeljek popoldne je zagorelo tudi na otoku La Palma, na otoku La Gomera, kjer je ogenj že pod nadzorom, pa so zaradi požara evakuirali okoli 60 ljudi. Foto: EPA

Ognjeni zublji so zajeli tudi narodni park Pollino v Kalabriji na jugu Italije, kjer je že uničil več hektarjev grmičevja, gašenje pa otežujeta močan veter in strm teren. Italijanske oblasti sicer domnevajo, da je bil požar podtaknjen, tako kot leta 2007, ko so plameni uničili precejšen del 192.565 hektarjev velikega parka.

Požari divjajo tudi v italijanski pokrajini Apulija, kjer je zgorelo okoli 50 hektarjev gozda.

Na Sardiniji, kjer je v preteklih dneh gorelo na severu, so požari v začetku tedna izbruhnili tudi na južnem delu otoka. Zahodno od mesta Cagliari se ogenj približuje hišam in vojaškemu letališču. Gori tudi v osrednjem delu Sardinije med krajema Ottana in Bolotona, kjer je zgorelo že okoli tisoč hektarjev sredozemskega rastja.

V Podgorici so gasilcem pomagali celo pripadniki vojske
Na hribu Gorica v črnogorskem glavnem mestu Podgorica pa je zaradi podrtega nizkonapetostnega daljnovoda v ponedeljek ponoči izbruhnil gozdni požar. Ogenj, ki se je zaradi močnega vetra izredno hitro širil, je ogrožal več hiš ter britansko, francosko, grško, romunsko in slovensko veleposlaništvo kot tudi rezidence veleposlanikov več evropskih držav. Gasilcem so pri gašenju pomagali celo pripadniki črnogorske vojske.

Iz Črne gore medtem poročajo, da je zagorelo še v bližini kraja Sutomore na južni črnogorski obali, kjer so morali evakuirati nekaj turistov iz hotela Korali, a so gasilci požar že zajezili.

Požari pustopijo tudi po Kanarskih otokih
Več težav z omejevanjem ognja imajo, zaradi vročine in močnega vetra, na Kanarskih otokih. Na otokih Tenerife in La Palma so zaradi požarov evakuirati 200 ljudi. Na jugu otoka Tenerifa pa je požar zajel okoli 1.800 hektarjev površine.