Samo avgusta je v napadih v Iraku po podatkih ZN-a življenje izgubilo 800 Iračanov. Foto: EPA
Samo avgusta je v napadih v Iraku po podatkih ZN-a življenje izgubilo 800 Iračanov. Foto: EPA

Najprej je pri šotoru s pogrebci razneslo avtomobil bombo, nato pa se je z avtomobilom razstrelil še samomorilski napadalec.

Ko so na prizorišče napada prišli policisti, reševalci in gasilci, je odjeknila še tretja eksplozija. Ubitih je bilo najmanj 65 ljudi, med njimi tudi ženske in otroci. Ranjenih je bilo 120 ljudi.

Odgovornosti za napad ni prevzela nobena skupina, a v preteklosti so za podobnimi napadi na šiite stali sunitski skrajneži. Ti želijo zanetiti sektaško nasilje, ki so mu bili v Iraku priča v letih 2006 in 2007.

V ločenem napadu z avtomobilom bombo na prometni ulici v prav tako šiitski soseski na severu Bagdada je bilo ubitih najmanj osem ljudi.

Občutljivo razmerje med iraškimi etničnimi skupinami je v zadnjih dveh letih na preizkušnji zaradi državljanske vojne v sosednji Siriji, kjer se pretežno sunitski uporniki borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, ki ga podpira šiitski Iran.

Iz Iraka so v sosednjo Sirijo odšli tako sunitski kot šiitski borci, ki se borijo na nasprotnih straneh. Na začetku letošnjega leta sta se iraška in sirska veja Al Kaide združili v skupino Islamska država Iraka in Levanta, ki je odgovorna za napade na obeh straneh meje.