Takih in podobnih strani v spomin umrlih uporabnikov je veliko. Na sliki spominska stran mladi Amandi Todd, ki si je vzela življenje, ker je bila v šoli izspotavljena ustrahovanju. Foto: MMC RTV SLO
Takih in podobnih strani v spomin umrlih uporabnikov je veliko. Na sliki spominska stran mladi Amandi Todd, ki si je vzela življenje, ker je bila v šoli izspotavljena ustrahovanju. Foto: MMC RTV SLO
Tisoč dolarjev za spominsko stran? Foto: Facebook

je umrla zaradi zapletov po operaciji.
Njena mati, 50-letna profesorica sociologije Dolores Pereira Coutinho, je za umik strani lobirala sedem mesecev in sama skušala zbrisati Julianin profil, a je dobivala le samodejne odgovore. Nazadnje se je obrnila na sodišče.
"Preprosto preveč trpim ob tem zidu žalovanja," je povedala za BBC. "Za božič je veliko od njenih 200 prijateljev objavilo skupne fotografije z njo in delilo spomine nanjo. Bila je zelo karizmatična, zelo priljubljena. Več dni sem jokala."

Stran sicer še vedno ni bila umaknjena, iz Facebooka pa so sporočili, da ne komentirajo posameznih primerov. Sodnica Vania de Paula Arantes je nemuden umik sicer odredila že 19. marca in ponovno 10. aprila.
Ta teden je Facebooku sporočila, da ima le še 48 ur, da umakne profil. Arantesova je dejala, da je delanje dekletovega profila v "spominski zid" v nasprotju s "pravico do osebnega dostojanstva in povzroča veliko trpljenja materi zaradi prezgodnje smrti njene edinke".
Pravico do umika imajo
Pravila Facebooka navajajo, da imajo družinski člani pravico zahtevati umik pokojnikove časovnice in vse z njo povezane vsebine. Je pa to priljubljeno družabno omrežje v blogu iz leta 2009 razvilo tudi zamisel spominskih zidov.
"Verjetno ne bodo povsem izključili posameznikove prisotnosti na spletni strani, ker nočejo, da bi se veriga prekinila," je povedala Coutinhova. "To je mreža in vsak posameznik se povezuje z na stotine drugih. To je edini razlog, ki ga najdem za njihovo upornost."
Tisoč dolarjev za stran
Ob tem morda velja omeniti še eno novico na to temo: v luči bostonskih napadov, ki so močno pretresli ZDA, skuša neki uporabnik za tisoč dolarjev prodati Facebookovo stran, posvečeno spominu na žrtve napadov, imenovano "R.I.P for Boston Marathon Victims".
Prodaja poteka prek spletne strani PageHogs.com, ki je specializirana za denarna nakazila za račune na družabnih omrežjih.