Ukrajina se spopada s številnimi pritiski zaradi
Ukrajina se spopada s številnimi pritiski zaradi "primera Timošenko", med njimi so tudi številne napovedi bojkota nogometnega evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Julija Timošenko
Timošenkova trdi, da so za modrice krivi grobi pazniki. Foto: EPA

Nekdanja ukrajinska premierka v zaporu stavka zaradi, kot pravi, slabega ravnanja z njo. Timošenkova, ki prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe oblasti v času, ko je bila na čelu vlade, trdi, da so jo pazniki večkrat udarili ter ji zvijali roke in noge, medtem ko so jo na silo premestili v bolnišnico v zaporu in v podporo svojim trditvam pokazala modrice po vsem telesu. Timošenkovo so v zaporu pregledali nemški zdravniki – ukrajinskim ne zaupa – in potrdili, da nujno potrebuje pomoč specialistov zaradi bolečin v hrbtu.

Gladovno stavko bo nadaljevala
Hči 52-letne ukrajinske voditeljice Evgenija Timošenko trdi, da je njena mati "fizično zelo šibka", ker so jo "brutalno pretepli". Dodala je, da grožnje številnih politikov in držav z bojkotom Eura 2012 dajejo njeni mami moč, vlado v Kijevu pa naj bi presenetili.

Evgenija Timošenko, ki je mamo obiskala v zaporu v Harkivu, je dodala, da bo nekdanja premierka po dveh tednih kljub bolezni in oslabelosti nadaljevala z gladovno stavko.

Odvetnik Timošenkove Sergej Vlašenko pa je dejal, da je najbolj znana ukrajinska zapornica seznanjena z grožnjami o bojkotu prvenstva. Meni, da je "vsak upravičen do tega, da zavzame stališče, za katerega meni, da je nujno in učinkovito".

"Timošenkova mora dobiti pomoč"
Nemška kanclerka se še ni odločila, ali bo, kot so poročali nemški mediji, bojkotirala evropsko nogometno prvenstvo, ki ga Ukrajina letos poleti gosti skupaj s Poljsko. "Bolj pomembno kot moji načrti za potovanje je, da naredimo vse v naši moči, da bi Julija Timošenko čim prej dobila potrebno pomoč za svoje zdravstvene težave," je dejala Merklova in ponudila, da Timošenkovo zdravijo v Nemčiji, kot si želi.

Vabilo za zdravljenje je Timošenkova dobila tudi iz Rusije. Trenutni premier, kmalu pa znova predsednik Vladimir Putin je dejal, da bo Moskva "rade volje" prevzela zdravljenje Timošenkove, če si bo to sama želela in se bodo s tem strinjale oblasti v Ukrajini. Ponovno je bil kritičen do zaporne kazni za nekdanjo premierko. Kritike je naslovil tudi na zahodne politike zaradi napovedi bojkota nogometnega evropskega prvenstva v Ukrajini.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je sporočil, da je Evropska unija pripravljena preložiti podpis trgovinskega dogovora z Ukrajino, "dokler se vladavina prava v Ukrajini ne začne razvijati v pravo smer", in tako stopnjevati pritisk na Kijev.

Številni evropski predsedniki, med njimi tudi slovenski Danilo Türk, so odpovedali sodelovanje na vrhu, ki bo sredi meseca na Jalti in na katerem bo ukrajinski predsednik Viktor Janukovič gostil svoje evropske kolege.

Tusk proti bojkotu Eura 2012
Številni evropski politiki, med njimi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding, napovedujejo tudi bojkot Eura 2012, zato se je oglasil poljski premier Donald Tusk, ki je bil kritičen do pozivov k bojkotu prvenstva. Dodal je, da je opozoril Ukrajino, da bo njen ugled "dramatično trpel", če ne najdejo humanitarne rešitve za primer Timošenko.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je dodal, da nogometni turnir "ni last tega ali onega politika" in opozoril, da bi bojkot Ukrajino potisnil v naročje Rusije. Euro 2012 "je priložnost, da se narod, Ukrajina, predstavi z najboljše strani. Menimo, da ima Ukrajina dve izbiri – integracijo z zahodnim svetom ali pa sodelovanje v carinski uniji, ki jo predlaga Rusija. Poljska ima dobro utemeljene strahove, da bi zaradi bojkota Ukrajina izbrala politično pot, ki je alternativa procesu evropske integracije," je dejal.

Ukrajina je grožnje z bojkotom Eura 2012 označila za "destruktivne". Bojkot bi slabo vplival na podobo turnirja ter škodil na milijone Ukrajincem in Poljakom. Športni dogodki naj bi zbliževali, je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo.