Julija Timošenko je z Viktorjem Juščenkom vodila oranžno revolucijo leta 2004, ki je Viktorju Janukoviču onemogočila, da bi tedaj postal ukrajinski predsednik. Nato je bila dvakrat premierka, leta 2010 pa je izgubila tesne predsedniške volitve proti Janukoviču, ki mu zdaj očita politično obračunavanje z njo. Foto: EPA
Julija Timošenko je z Viktorjem Juščenkom vodila oranžno revolucijo leta 2004, ki je Viktorju Janukoviču onemogočila, da bi tedaj postal ukrajinski predsednik. Nato je bila dvakrat premierka, leta 2010 pa je izgubila tesne predsedniške volitve proti Janukoviču, ki mu zdaj očita politično obračunavanje z njo. Foto: EPA
Angela Merkel
Veliko nemških politikov - tudi opozicijskih - se zavzema za bojkot, o katerem naj bi resno razmišljala tudi kanclerka. Foto: EPA
Ukrajina
Zaradi primera Timošenko so odnosi med Evropsko unijo in Ukrajino napeti. Bruselj je Kijev opozoril, da ne bo ratificiral pomembnih pogodb o političnih povezavah in prosti trgovini s Kijevom, dokler Timošenkova ostaja v zaporu. Foto: EPA
Številne odpovedi obiskov v Ukrajini

Pri tem pa nimajo v mislih predstav ukrajinske nogometne reprezentance, temveč politični bojkot, ki se napoveduje. Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi namreč načrtovala bojkot junijskega nogometnega turnirja v Ukrajini, razen če nekdanjo ukrajinsko premierko izpustijo iz zapora, poročajo nemški mediji.

Merklova naj bi k bojkotiranju tekem v Ukrajini, ki prvenstvo gosti skupaj s Poljsko, pozvala tudi ministre svoje vlade. Notranji minister, ki je hkrati tudi minister za šport, Hans-Peter Friedrich je že napovedal, da se ne bo udeležil tekme med Nemčijo in Nizozemsko 13. junija v Harkivu na vzhodu Ukrajine, kjer je zaprta Timošenkova, če mu bodo prepovedali, da jo pred tekmo obišče.

Gaucku sledili Türk, Fischer in Klaus ...
Za podoben korak se je že odločil nemški predsednik Joachim Gauck, ki je prejšnji teden odpovedal sodelovanje na srečanju evropskih predsednikov, ki ga bo prihodnji mesec v Ukrajini gostil tamkajšnji predsednik Viktor Janukovič. Njegovemu zgledu so sledili avstrijski, italijanski in slovenski predsednik. Iz urada Danila Türka so sporočili, da se vrha v Jalti 11. in 12. maja ne bo udeležil, ker ima številne obveznosti doma.

Obisk je odpovedal tudi češki predsednik Vaclav Klaus, da bi izrazil svoje nestrinjanje z ravnanjem ukrajinskih oblasti z 52-letno Timošenkovo. Odnosi med Prago in Kijevom so sicer napeti že od januarja letos, ko je Češka odobrila politični azil možu Timošenkove Aleksandru Timošenku.

Vlada v Berlinu poročanja nemških medijev ne želi komentirati, je pa tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert prejšnji teden dejal, da je še odprto vprašanje, ali se bo nogometna navdušenka Merklova udeležila tekem. Dodal je, da vlada podrobno spremlja primer Timošenkove. Opazovalci so prepričani, da se bo Merklova raje udeležila tekem na Poljskem.

Vedno več pozivov k bojkotu
Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je "zelo zaskrbljen" in "šokiran" zaradi ravnanja s Timoškenkovo, ki "ji proti vsem pravnim in moralnim zavezam odklanjajo primerno zdravstveno oskrbo". Nemški zdravniki so najbolj znano ukrajinsko zapornico obiskali že dvakrat in vztrajajo, da potrebuje zdravniško pomoč. Ob podpori zunanjega ministrstva so ponudili, da jo oskrbijo v Nemčiji. Pomoč ukrajinskih zdravnikov namreč zavrača, saj jim ne zaupa.

V razpravo se je vpletel tudi predsednik nogometnega kluba Bayern Uli Höness in predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija pozval, naj obsodi ukrajinski avtoritarni režim. Nemške reprezentante pa je pozval, naj pokažejo svojo podporo ukrajinski opoziciji. "Verjamem, da so igralci dovolj inteligentni, da imajo mnenje o tem. Spoštovanje bom imel za vsakega igralca, ki bo javno izrazil svoje mnenje o tem," je dejal. Predsednik novookronanega nemškega prvaka Dortmunda Hans-Joachim Watzke je že javno napovedal bojkot Eura 2012 v Ukrajini.

Poziv Nemčiji, naj reši Timošenkovo
Timošenkovo so oktobra lani obsodili na osemletno zaporno kazen zaradi zlorabe oblasti, ta mesec pa se je začelo še drugo sojenje zaradi domnevne utaje davkov. Opozicijska voditeljica in nekdanja premierka, ki se je že večkrat pritožila zaradi slabega zdravstvenega stanja in pomanjkanja zdravstvene oskrbe v zaporu, vse obtožbe zanika in trdi, da je žrtev političnega maščevanja svojega nasprotnika Janukoviča, paznike v zaporu pa je obtožila surovega ravnanja z njo.

Hči Timošenkove, 32-letna Evgenija Timošenko, je nemško vlado v intervjuju za Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung pozvala, naj njeni materi, ki gladovno stavka, "reši življenje, preden bo prepozno". "Usoda moje mame in usoda moje države sta zdaj eno in isto: če umre, bo z njo umrla demokracija," je dejala med pogovorom. Evgenija je dodala, da je njena mati proti bojkotu Eura 2012, saj prvenstvo vidi kot simbol evropske integracije Ukrajine, kar opoziciji nudi močno platformo za proteste proti vladi. Hkrati je pozvala politike, naj se dogodka ne udeležijo. "Moja mati ne želi, da bi nemški in evropski politiki delili oder s predsednikom Janukovičem na stadionu ali zunaj njega," je povedala.

"Da šport ne bi postal talec politike"
Ukrajinska vlada, ki zanika surovo ravnanje s Timošenkovo - modrice na njenem telesu naj bi bile posledica "porivanja proti ali udarjanja ob tope, trde predmete" in "na noben način niso posledica udarcev v trebuh, kot trdi" (Timošenkova, op. a.) -, se je na napovedan bojkot odzvala z upanjem, da gre le "za novinarsko raco". "Ne želimo misliti, da so politični voditelji Nemčije sposobni obujanja metod hladne vojne in iz športa narediti političnega talca," je dejal predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva.

Številne odpovedi obiskov v Ukrajini