Poljska vlada opozarja na, kot pravijo, nevarnost Rusije za Evropo, ki naj bi bila večja od terorizma. Foto: Reuters
Poljska vlada opozarja na, kot pravijo, nevarnost Rusije za Evropo, ki naj bi bila večja od terorizma. Foto: Reuters
false
Poljska si prizadeva za ostrejši pristop vojaškega zavezništva Nato do Rusije. Foto: Reuters

Poljska se boji, da želi Rusija širiti svoj vpliv onkraj svojih meja po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 in da še naprej podpira oborožene separatiste na vzhodu Ukrajine.
"Celotno rusko vedenje priča o sistematskem pripravljanju za agresivno dejanje," je minister Antoni Macierewicz dejal v intervjuju za poljski časopis Rzeczpospolita. "Čas je, da o tem odkrito spregovorimo," je dodal.

Ta mesec sta dve ruski letali leteli zelo blizu ameriške vojaške ladje, ki je ravno zapustila poljsko pristanišče Gdynia. Ameriški predstavnik je dejal, da je šlo za eno najagresivnejših interakcij med obema stranema v zadnjem času.

"Rusija nevarnejša od IS-ja"
Obrambni minister v poljski vladi ni osamljen v presoji nevarnosti, ki naj bi jo predstavljala Rusija. V petek je poljski zunanji minister Witold Waszczykowski tako dejal, da je Rusija nevarnejša od t. i. Islamske države.

Rusijo je zunanji minister označil za "eksistenčno grožnjo", saj je sposobna uničiti države, medtem ko je terorizem in množični prihod prebežnikov označil za "neeksistenčno grožnjo".

Poljska želi več Nata na vzhodu Evrope
Varšava bo julija gostila vrh Nata, na katerem si bo prizadevala za povečano vojaško navzočnost zavezništva na vzhodu. Rusija opozarja, da bi večja napotitev Natovih sil blizu njenih meja kršila sporazum med Natom in Rusijo iz leta 1997. Leta 2014 je Nato prekinil sodelovanje z Rusijo zaradi njene vloge v vojni v Ukrajini.

V sredo se bodo v Bruslju sestali veleposlaniki Rusije in Nata, kar bo njihovo prvo uradno srečanje po skoraj dveh letih. Tema razprave bo tudi kriza v Ukrajini.