Palikot je na koncu opustil svojo namero. Foto: EPA
Palikot je na koncu opustil svojo namero. Foto: EPA

Palikot je svoje gibanje ustanovil pred volitvami lani oktobra in se zavzema za legalizacijo mehkih drog v sicer precej konservativni državi.

Zaradi svoje namere, da si v parlamentu prižge zvitek marihuane, je prišel v spor s predsednico parlamenta Ewo Kopacz, ki je zagrozila, da ne bo dovolila, da se v hramu demokracije krši zakon, in da ga bo, če uresniči svojo napoved, prijavila pristojnim oblastem.

Razvpiti poljski politik je sicer znan po svojih antiklerikalnih stališčih in zagovarjanju splava ter civilne zveze. Sprva je nameraval vstopiti v eno izmed pisarn parlamenta in tam prižgati džojnt, a je na koncu ostalo pri tem, da je prižgal le kadilo, ki pa je po njegovih besedah vsebovalo manjšo, a še dovoljeno količino marihuane.

"Rad bi obsodil hipokrizijo v povezavi z uživanjem marihuane," je novinarjem dejal Palikot. "Če nekdo reče, da bo prižgal džojnt v parlamentu, je reakcija podobna, kot če bi kdo napovedal državni udar," je potožil poslanec.

Palikot si prizadeva v parlamentu predložiti zakon, ki bi dekriminaliziral posedovanje manjše količine marihuane. Vendar pa ima njegov predlog malo možnosti, da bi bil sprejet. Palikotovo gibanje je sicer na oktobrskih volitvah prejelo deset odstotkov glasov volivcev in postalo tretja najmočnejša parlamentarna stranka, vendar ji za potrditev predlaganega zakona manjkajo glasovi.