Mikolaj Przybyl ni zdržal pritiskov. Foto: EPA
Mikolaj Przybyl ni zdržal pritiskov. Foto: EPA

Polkovnika Mikolaja Przybyla, ki je zunaj smrtne nevarnosti, so odpeljali v bolnišnico, potem ko so odhajajoči novinarji iz njegove pisarne slišali strel, preiskovalec pa je ležal negiben na tleh v mlaki krvi, ob njem pa je bila njegova vojaška pištola.

Przybyl je novinarje prosil, naj zapustijo njegovo pisarno, potem ko je kritiziral medije zaradi uhajanja informacij o strmoglavljenju letala, v katerem je 10. aprila 2010 umrl poljski predsednik Lech Kaczynski in še 95 drugih ljudi, večinoma višjih poljskih predstavnikov, ki so bili na poti na spominsko slovesnost v Smolensk v Rusiji.
Predsednik "zaskrbljen"
Tožilec Przybyl je na novinarski konferenci zanikal navedbe medijev, da so vojaški tožilci pri preiskavi omenjenega uhajanja informacij kršili zakone in prisluškovali novinarjem. Novinarsko konferenco je nato prekinil in novinarje prosil, naj zapustijo njegovo pisarno, da bi lahko "imel premor".
Kmalu za tem, ko je za njimi zaprl vrata, so novinarji slišali strel. Z rešilnim vozilom so ga čez nekaj minut odpeljali v bolnišnico, od koder so sporočili, da kljub strelu v glavo njegovo življenje ni ogroženo, da je stabilen in pri zavesti.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je izrazil zaskrbljenost zaradi dogodka ter vodjo nacionalne varnosti Stanislawa Kozieja, državnega tožilca Andrzeja Seremeta in obrambnega ministra Tomasza Siemoniaka pozval, naj nadzirajo razvoj dogodkov.

Przybyl, namestnik vodje urada tožilstva v Poznanju, je na novinarski konferenci izrazil tudi nasprotovanje načrtom državnega tožilca Seremeta, da bi vojaške tožilce nadzirale civilne oblasti. Seremet je dejal, da te odločitve še niso sprejeli.