Poljska je sprva hvalila ruska prizadevanja in preiskavo, po objavi poročila pa so se pojavili očitki o površnosti in napačnih izsledkih. Foto: Reuters
Poljska je sprva hvalila ruska prizadevanja in preiskavo, po objavi poročila pa so se pojavili očitki o površnosti in napačnih izsledkih. Foto: Reuters

V nesreči 10. aprila 2010, ko se je poljska delegacija s predsednikom države na čelu želela udeležiti spominske slovesnosti v Katinskem gozdu, je umrlo 96 ljudi. Zaradi nesreče se je povečala napetost v odnosih med Rusijo in Poljsko, ki imata za seboj velik del skupne, a nič kaj prijetne zgodovine.

Rusi: Pilot popustil pritisku delegacije
Rusko poročilo je krivdo za nesrečo pri pristajanju na letališču Smolensk sever pripisalo pilotu, ki ni upošteval navodil zračnih kontrolorjev, ki so zaradi goste megle odločno odsvetovali pristanek. Ob tem so Rusi zapisali domnevo, da je moral pilot pristati na ukaz enega izmed članov generalštaba oz. da je pilot popustil pritisku vodilnih politikov na letalu. Poljska delegacija naj bi si želela brez zamude priti na žalno slovesnost ob obletnici poboja poljskih častnikov, ki jih je spomladi leta 1940 na ukaz Josipa Stalina pobila sovjetska tajna služba NKVD.

Uradna Varšava je ob januarski objavi ruskega poročila protestirala in Moskvo obtožila, da je izdala "nepopolno poročilo". Poljska različica govori o tem, da pilot predsedniškega letala ni imel veliko izkušenj s pristajanjem v zmanjšanji vidljivosti in da je bilo letalo sovjetske izdelave pomanjkljivo opremljeno za okoliščine v Smolensku.

Poljaki: Krivo napačno poročilo kontrolorja
Poljaki so izpostavili tudi domnevno pomanjkljivo opremljenost smolenškega letališča z lučmi in reflektorji. Neposredni povod za nesrečo naj bi bilo napačno poročilo kontrolorja zračnega prostora posadki letala tu-154, zaradi česar je posadka napačno ocenila možnosti pristanka.

Uradna Moskva na poljsko poročilo o nesreči ter smrti Lecha Kaczynskega in preostalih 95 Poljakih še ni odgovorila.