Peranović je bil po poročanju srbskih medijev že prej znan po svojih nasilnih metodah
Peranović je bil po poročanju srbskih medijev že prej znan po svojih nasilnih metodah "prevzgoje" odvisnikov. Srbska pravoslavna cerkev je v preteklosti že obsodila njegovo početje, ko so se v javnosti leta 2009 pojavili posnetki, na katerih duhovnik z rokami in lopato pretepa mladeniče, ki so bili na odvajanju od mamil v komuni Crna Reka. Foto: Youtube

Tudi vodja tega centra je bil pravoslavni duhovnik Branislav Peranović, ki mu je višje sodišča v srbskem Šabcu odredilo enomesečni pripor, ker je z udarcem v glavo v rehabilitacijskem centru Sretenje ubil odvisnika (za takšno dejanje je zagrožena zaporna kazen od pet do 15 let zapora).
Center Crna Reka so leta 2009, ko so se v javnosti pojavili videoposnetki, kako Peranović s pestmi in lopato tepe svoje varovance, zaprli.

A kot poroča srbski medij b92.net, se je v rehabilitacijskem centru Crna Reka dogajalo marsikaj. Tako sta bila pred dvema letoma na zaporno kazen obsojena Peranovićeva pomočnika, saj sta enega varovanca posilila in se nad njim fizično izživljala.

V obtožnici, do katere se je dokopal srbski medij, je pisalo, da sta Nemanja Radosavljević in Marijan Pavičević odvisnika, ki je bil star dvajset let, ponoči z avtomobilom prepeljala v gozd. ''Tam sta ga z lisicami priklenila na motor znamke Yamaha in ga vklenjenega vozila naokoli, nato pa sta ga prisilila v nečista dejanja.''

Njun odvetnik Nenad Vukasović sicer vse navedbe zanika. Za B92 je dejal, da je na sodišče že vložil pritožbo, saj da dvajsetletnik sploh ni imel nikakršnih poškodb in da ga obsojenca sploh nista posilila.

Začasna prepoved opravljanja cerkvenih opravil
Episkop Lavrentija je odredil začasno prepoved opravljanja cerkvenih opravil Branislavu Peranoviću, in sicer vse do končanja sodnega postopka. Kot je pokazala obdukcija, je odvisnik umrl zaradi zadušitve, in sicer po tem, ko je prejel od 50 do 100 udarcev. Prav tako je spregovoril eden izmed delavcev v centru, ki je za B92 dejal, da odvisnik sploh ni imel namena iti po mamilo, da pa je Peranović sumil na to in ga zato s palico pretepel.

Peranović naj bi 15 dni pred umorom prejel odlikovanje?
Srbski medij blic.rs se je danes razpisal o tem, da naj bi Peranovića le petnajst dni pred 6. avgustom, ko je ubil odvisnika, episkop Lavrentija odlikoval z najvišjim činom, po katerem lahko na kuti nosi zlati križ. Vsaj tako je dejal njegov odvetnik, ki trdi, da o tem obstajajo tudi dokumenti. Ko se je Blic poskušal dokopati do resnice o odlikovanju, ni prišel daleč. V eparhiji v Šabcu, kjer je nastanjen episkop Lavrentija, so jim zatrdili, da Peranovića niso nikoli odlikovali.

Irenej: Peranoviću bo sodilo tudi cerkveno sodišče
Sicer pa je eparhija v Šabcu takoj po incidentu zaprla rehabilitacijski center Sretenje v Joševi pri Loznici, kjer se je zgodil umor. V javnosti se je oglasil tudi patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irenej.
Dejal je, da je tudi Cerkev odgovorna za tragedijo, Peranovića pa je označil za nasilno in nesposobno osebo, ki se mu v nobenem primeru ne bi smelo dovoliti, da ustanovi tako ustanovo. Če mu bodo dokazali krivdo za smrt odvisnika, bodo v primer vključili tudi cerkveno sodišče, je še dejal Irenej.