V Peranovićo komuno so starši pripeljali tudi odvisnike, ki se niso hoteli zdraviti. Foto: Youtube
V Peranovićo komuno so starši pripeljali tudi odvisnike, ki se niso hoteli zdraviti. Foto: Youtube

Peranović je bil že prej znan po svojih krutih metodah "prevzgoje" odvisnikov od mamil, Srbska pravoslavna cerkev pa je v preteklosti že obsodila njegovo početje, ko so v javnost prišli posnetki, na katerih duhovnik z rokami in lopato pretepa mladeniče, ki so bili na odvajanju od mamil v komuni Crna Reka v osrednji Srbiji.

Zaradi nasilnih metod so Peranoviću sodili, sam pa se je po poročanju beograjskega B92 zagovarjal, da so udarci terapevtsko sredstvo in nujni za dobro varovancev. Sojenje se je končalo decembra lani, na izrek sodbe pa še čaka.

Sinoda Srbske pravoslavne cerkve je obsodila obnašanje Peranovića in pozvala k razpustitvi komune, ki jo je ustanovil duhovnik, a se je ta le preselil v Jadransko Lešnico pri Loznici in se še naprej ukvarjal z isto dejavnostjo.

Duhovnik delal za dobro odvisnikov
"Nikoli se nisem nehal ukvarjati z reševanjem duš tistih, ki so na svoji življenjski poti zašli. Po gonji proti meni, ko so me obtoževali, da sem pretepač in nasilnež, nisem odnehal s svojo misijo," je Peranović dejal v začetku leta, ko se je iz Crne Reke preselil v Jadransko Lešnico, kamor ga je povabil tamkajšnji vladika Lavrentije.

"Udarcev ne odobravam, imam odpor do vseh vrst nasilja, vendar je včasih na žalost treba pretepsti varovanca za njegovo dobro. V Crni Reki nisem nikogar fizično kaznoval iz osebnega zadovoljstva, temveč izključno v dobro varovancev," je pred meseci še povedal novinarjem.

V svojo komuno je Peranović sicer v sodelovanju s starši pripeljal tudi odvisnike, ki se niso hoteli zdraviti. Škofija v Šabcu se je tokrat takoj odzvala s sporočilom, v katerem je izrazila obžalovanje ob tragični smrti varovanca komune.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate posnetek iz Crne Reke, ki je v javnost prišel leta 2009.