Slikoviti Beppe Grillo, ki se nezadržno vzpenja v anketah. Foto: Reuters
Slikoviti Beppe Grillo, ki se nezadržno vzpenja v anketah. Foto: Reuters
Grillova zborovanja so ... ne ravno klasična. Foto: Reuters
Gibanje, ki ga ni prezreti. Foto: Reuters

Gibanje 5 zvezd (Il MoVimento 5 Stelle), ki ga je leta 2009 ustanovil 63-letni Beppe Grillo, uspešno izkorišča vsesplošno nezadovoljstvo nad politiki, ki so videni kot skorumpirani in neučinkoviti, ankete pa nakazujejo, da bi bile "zvezde" lahko veliki zmagovalec na županskih volitvah 6. in 7. maja.

Gibanje - Grillo vztraja, da ne gre za stranko -, ki postaja vse bolj priljubljeno v času, ko podpora uveljavljenim strankam pada, si prizadeva očistiti politiko in gospodarstvo, promovirati čisto energijo ter zrušiti monopole in posebne pravice.

S svojo osivelo grivo las in brado se Grillo loteva tako levice kot desnice, pa tudi tehnokratske vlade Maria Montija, za katero pravi, da zastopa interese bank, ne pa državljanov. Zaslovel je kot stand-up komik v Genovi, toda Grillo je zdaj bolj znan po svojih zajedljivih napadih na italijanski vladajoči razred, ki jih navadno izvaja na množičnih zborovanjih po večjih mestih.
Vse večja podpora
Na svojem prvem političnem preizkusu leta 2010 je gibanje, ki se organizira prek spleta in družabnih omrežij, prejelo le 1,8 odstotka glasov. Naslednje leto je na županskih volitvah v Milanu ta številka narasla na 3,4 odstotka.
Težave Severne lige, kateri podpora je v prostem padu, potem ko je njen voditelj Umberto Bossi v začetku meseca zaradi poneverjanja finančnih sredstev stranke odstopil, Grilla samo še krepijo.

Po zadnji anketi bi gibanje, ki nima nobene strankarske strukture, prejelo 7 odstotkov glasov. Morda ne zveni veliko, a na izjemno razdrobljenem političnem prizorišču to pomeni precejšnjo podporo.
Grillo je prepričan, da se njegovega zaleta ne da več ustaviti. V nedeljo je na zborovanju v Genovi napovedal, da bo dosegel 20-odstotno podporo in da bo pokopal tekmece, ki se zaradi svoje podpore Montiju "utapljajo drug v drugem kot gnusna politična diareja".
Konec zatiskanja oči
Če se bo Grillova trenutna priljubljenost izrazila tudi v volilnih izidih, se bo še pokazalo. Toda druge stranke, opazno vznemirjene, ga zdaj napadajo, medtem ko so ga v preteklosti prezrle.
V nedeljo je Pier Luigi Bersani, vodja levosredinske Demokratske stranke, posvaril, da zaradi naraščajočega čara populizma tradicionalnim strankam grozi polom. Desnosredinski nekdanji zunanji minister Franco Frattini pravi, da je Grillo "populist, skrajnež in zelo nevaren", medtem ko Nichi Vendola, vodja Leve stranke, Grillovo gibanje opisuje kot "mešanico skrajne desničarskih in skrajno levičarskih politik, kar je skrb vzbujajoč pojav".