Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je napovedal, da bo referendum izveden v šestih letih. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je napovedal, da bo referendum izveden v šestih letih. Foto: Reuters

"Menim, da bi se morali Ukrajinci na nacionalnem referendumu odločiti, ali si želijo vstopiti v Nato, saj je to vprašanje temelj za varnostno in obrambno politiko države, zato bodo moji ljudje o tej temi odločali," je dejal ukrajinski predsednik Petro Porošenko za francoski informativni kanal iTele.

Ukrajina je decembra lani preklicala svoj status blokovsko neopredeljene države, da bi obnovila usmeritev k članstvu v zvezi Nato. Referendum bo izveden v šestih letih. Čeprav si vlada v Kijevu želi priključitve k Organizaciji severnoatlantskega sporazuma, pa so v Natu že večkrat jasno poudarili, da mora država prej izvesti širok nabor reform, preden bi tudi uradno postala članica. Vstop nove države članice v zvezo Nato mora potrditi vseh 28 članic te vojaško-politične zveze.

ZDA obtožujejo Rusijo, da krepi svoje sile na meji z Ukrajino
Sicer pa so ZDA v sredo obtožile Rusijo, da krepi svoje vojaške sile ob meji z Ukrajino. Ameriško zunanje ministrstvo trdi, da je na ukrajinski meji zdaj največ ruskih enot od oktobra 2014.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je proruske upornike na vzhodu Ukrajine obtožila, da kršijo pogoje mirovnega dogovora iz Minska, ki je bil podpisan februarja. Ameriško zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost tudi zatrdilo, da je ruska vojska namestila dodatne sisteme protiletalske obrambe na vzhodu Ukrajine, nekaj pa jih je premestila bližje frontnim črtam. Rusija po njihovih informacijah "še naprej pošilja težko orožje na vzhod Ukrajine".

Poleg tega na ameriškem zunanjem ministrstvu trdijo, da proruski uporniki na vzhodu Ukrajine izvajajo vsestransko urjenje, kar je po mnenju ZDA dokaz za vpletenost Rusije. Rusija in proruske uporniki so po drugi strani kritični do navzočnosti zahodnih vojakov na ukrajinskih tleh. Pred enim tednom je v Ukrajino prispelo 300 ameriških vojaških izvedencev, ki urijo 900 pripadnikov ukrajinske narodne garde. Ukrajinske enote uri tudi 35 Britancev, Kanada pa je napovedala, da bo v Ukrajino poslala 200 vojaških inštruktorjev.
Po podatkih Združenih narodov je bilo od začetka državljanske vojne v vzhodnoukrajinskih regijahDoneck in Lugans, potem ko je Rusija anektirala Krimski polotok, ubitih najmanj 6.000 ljudi.