Burek.com se ponaša z več kot 600.000 temami. Med njimi so tudi take z naslovom: 'Voajer leta'. Foto: Screenshot burek.com
Burek.com se ponaša z več kot 600.000 temami. Med njimi so tudi take z naslovom: 'Voajer leta'. Foto: Screenshot burek.com
Žrtve niso varne nikjer. Foto: Screenshot burek.com

V galeriji najdemo najrazličnejše voajerske fotografije, od katerih imajo nekatere celo pripisana imena lastnic nehote razkritih teles. Amaterskih paparacev ne ovira niti, da je dekle mladoletno.
Slike so bile posnete na skrivaj - v mestnem prometu, slačilnicah, javnih straniščih, javnih zavodih in javnih straniščih, prek ključavnic pa tudi s pomočjo daljnogledov. Kot piše tudi Nedelo, so najbolj priljubljene tarče zdravnice in medicinske sestre.

Zaradi velikega števila pritožb se je odzval tudi srbski informacijski pooblaščenec Rodoljub Šabić, ki pa je - nemočen.

Burna javna debata
O forumu burek.com teče burna javna razprava - del javnosti obsoja administratorje foruma, ker dovoljujejo uporabnikom, da objavljajo tovrstne vsebine, spet drugi se sklicujejo na svobodo izražanja pa tudi na necenzuriranost vsebin, po čemer je forum poznan. Burek.com ima sicer skoraj milijon in pol registriranih uporabnikov in več kot 600.000 odprtih tem.

Ivan Minić, lastnik in urednik Burek.com, je za B92 pred tedni povedal, da se na forumu držijo zelo enostavnega pravila - da spoštujejo pravico ljudi do svojih stališč in izražanja.
"S tem se dogaja, da ljudje objavljajo stvari, za katere mi ne želimo, da so tam, a to je preprosto njihova pravica, tako pa se je zgodilo vse to," razlaga Minić in dodaja, da se je v zadnjem času naposlušal najrazličnejših bedarij v povezavi s to zadevo. "V medijih se je pisalo vse mogoče, med drugim, da imam ekipo hekerskih perverznežev, ki vdirajo v računalnike mladoletnic, kar je vrhunska kozlarija."

"Vse v skladu z ustavo"
Minić je na Facebooku poudaril, da je v vsakem primeru vse v skladu tako s srbsko ustavo, kot tudi z zakonom o elektronskem poslovanju. "Ne ukvarjamo se s cenzuro. Obstaja povsem dovolj drugih mest, ki počno to. Mi nudimo platformo, nismo javno glasilo, vsebin ne moderiramo in ne nosimo odgovornosti za to, kaj uporabniki objavljajo," je zapisal Minić.

Prav to, da je tovrstni forum povsem v skladu z zakoni, pa meče slabo luč predvsem na pomanjkljivo srbsko zakonodajo, zaradi katere so žrtve v bistvu nemočne. Lani je sicer pristojno ministrstvo prejelo zahtevek, da se po hitrem postopku dopolni zakon o zaščiti podatkov, a informacijski pooblaščenec ni optimist, češ da je stanje na tem področju v Srbiji "kaotično".
Kazenski zakonik namreč predvideva, da je pregon tovrstnih dejanj mogoč le na podlagi zasebne tožbe. A kaj ko morajo prizadete ženske v tožbi navesti tako ime fotografa kot osebe, ki je fotografijo objavila na forumu.