"Trojka, izgini," je bilo sporočilo protestnikov. Foto: EPA
Protesti na Portugalskem

V zameno za finančno pomoč 78 milijard evrov je t. i. trojka, ki jo sestavljajo Evropska unija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, od Portugalske zahtevala obsežne gospodarske reforme, s katerimi bi javnofinančni primanjkljaj do leta 2014 znižala na štiri odstotke BDP-ja.

Protestniki so se zbrali v Lizboni, Portu in še 12 drugih mestih po vsej državi. Zahtevali so odstop vlade in razpis referenduma o članstvu v območju skupne evropske valute.

"Edini cilj varčevalnih ukrepov je znižanje plač in pokojnin, obubožanje prebivalstva in razdejanje javnih storitev," je v izjavi zapisala državljanska skupnost, ki je organizirala proteste in ljudi na ulicah zbrala že septembra lani in marca letos.

Na tokratne proteste so pozvali zaradi predvidenega proračuna za prihodnje leto. Konservativna vlada je namreč napovedala dodatne reze v plače v javnem sektorju in pokojnine, da bi privarčevali dodatnih 3,9 milijarde evrov.

V znak nestrinjanja s predlaganimi ukrepi so sindikati za 9. november že napovedali stavko javnega sektorja.

Kljub protestom vlada v Lizboni ne kaže nobenega znaka popuščanja pri napovedanih reformah v želji, da bi program finančne pomoči sklenila do prihodnjega junija.

Protesti na Portugalskem