V zadnjih mesecih so na Portugalskem potekali številni protesti zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela v zameno za pomoč trojke. Foto: EPA
V zadnjih mesecih so na Portugalskem potekali številni protesti zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela v zameno za pomoč trojke. Foto: EPA
Portugalski predsednik se je po mnenje o predlogu vlade obrnil na ustavno sodišče. Foto: EPA

Kot je sodišče zapisalo v obrazložitvi, so ukrepi v nasprotju z zagotovili o varnosti zaposlitev. To je nov udarec za vlado, ki želi z zmanjšanjem javne porabe nadaljevati zastavljene načrte, ki so usklajeni tudi s trojko. Če bi predlog sprejeli, bi imel dokaj majhen učinek na proračunski primanjkljaj v letu 2014, bi pa lahko povzročil dolgotrajne strukturne spremembe v javni porabi.

Odločitev sodišča bi bila lahko opozorilo vlagateljem, da utegne sodišče v prihodnje zavrniti še katerega od varčevalnih ukrepov, ki jih je vlada začrtala v okviru dogovora o 78 milijardah evrov evropske pomoči, ki se bo iztekla sredi leta 2014. "Sodišče je zavrnilo predlog kot neustaven, ker bi pomenil kršitev zagotavljanja varne zaposlitve," je ob sprejetju odločitve dejal eden izmed ustavnih sodnikov.

Premier brez komentarja
Premier Pedro Passos Coelho odločitve sodišča ni želel komentirati. Sodišče je od sprejetja svežnja pomoči leta 2011 dvakrat zavrnilo vladne načrte o varčevalnih ukrepih in od nje zahtevalo preoblikovanje ukrepov.

Vlada je nameravala do konca leta 2014 zmanjšati število zaposlenih v javnem sektorju za 30.000, s čimer bi prihranila 4,7 milijarde evrov. Skupno je v javnem sektorju 500.000 zaposlenih.

Predsednik se je po mnenje obrnil na ustavno sodišče
V skladu s programom bi tistim javnim uslužbencem, ki bi jim grozila odpustitev, v prvih šestih mesecih zagotovili 63 odstotkov njihove plače za prekvalifikacijo in zaposlitev drugje ter nato 50 odstotkov za naslednjega pol leta. Če se do tedaj še vedno ne bi prezaposlili, bi lahko ostali na cesti. Toda konservativni predsednik Anibal Cavaco Silva se je v začetku meseca odločil, da povpraša za mnenje ustavno sodišče, ali je načrtovani ukrep sploh zakonit.

Šest od 13 sodnikov na počitnicah
Kot poroča Reuters, je nenavadno, da je sodišče sprejelo odločitev že dva tedna pred
iztekom zakonskega roka, pri čemer je bilo šest od 13 ustavnih sodnikov še vedno na poletnih počitnicah.

Podatki o gospodarskih kazalnikih sicer kažejo, da se je avgusta že osmi mesec zapored izboljšalo zaupanje v portugalsko gospodarstvo.