Foto:
Foto:
Mati in oče (desno) pri molitvi za svojo hčerko
Tako v Veliki Britaniji kot na Portugalskem potekajo molitve in bogoslužja za srečno vrnitev Madeleine. Foto: Reuters

Madeleine McCann, ki bi prav danes praznovala 4. rojstni dan, je izginila 3. maja med spanjem iz apartmaja v portugalskem turističnem središču Algarve, medtem ko sta starša večerjala v bližnji restavraciji.

Portugalska policija je skoraj prepričana, da je bila deklica ugrabljena. Policija obljublja polno zavzetost pri njenem iskanju in poziva britansko javnost k strpnosti.

Je policija dovolj zagreta?
Na Portuglasko se je namreč vsul val pripomb, potem ko so britanski mediji posneli policiste, ki na cestnih zaporah zaradi neurja brezbrižno spuščali mimo avtomobile, ne da bi jih pregledali. Prav tako naj bi bilo v iskalno akcijo vključenih premalo policistov.

Policija zatrjuje, da sledijo predpisani proceduri in da delujejo drugače kot britanski kolegi pri Scotland Yardu. Med drugim opozarjajo, da javnosti ne smejo obveščati o podrobnostih raziskave zaradi zakona, ki je drugačen kot v Veliki Britaniji.

Sled o dveh moških in ženski
Medtem se preiskava iz okolice Algarveja širi na mednarodno preiskavo. Mediji so poročali, da policija raziskuje posnetek kamere na neki bencinski črpalki na noč ugrabitve, na kateri naj bi bil viden avtomobil z britanskimi tablicami, dva moška in ženska. Ista trojica naj bi nekaj dni prej na plaži fotografirala Madeleine in še nekaj drugih otrok. Policija ne komentira navedb.

Tudi Beckham pozval k vrnitvi deklice
Za vrnitev Madeleine se je zavzelo že več britanskih javnih osebnosti, ki ponujajo svoj vpliv in denar za koristne informacije. Med drugimi so se oglasili tudi nogometaši David Beckham, Cristiano Ronaldo, John Terry in Phil Neville, neki poslovnež pa ponuja milijon funtov (1,98 dolarjev) nagrade za informacije, ki bi pripeljale do deklice.