Najbolj so potres čutili v mestu Iquique. Foto: EPA
Najbolj so potres čutili v mestu Iquique. Foto: EPA
Čile stresel silovit potres

Po podatkih ameriškega geološkega središča je bilo žarišče potresa le 20 kilometrov pod morskim dnom okoli sto kilometrov severozahodno od rudarskega pristaniškega mesta Iquique ob meji s Perujem.

Po potresu so oblasti izdale opozorilo pred cunamijem. Prvi val je obalo dosegel 45 minut po potresu in najvišji val je v višino meril 2,3 metra. Opozorilo pred cunamijem velja za vso obalo ob Južni in Srednji Ameriki.

Iquique leži več kot 1.500 kilometrov severno od prestolnice Santiago, kjer potresa niso čutili.

Čilski notranji minister Rodrigo Penalilo je sporočil, da je v mestih Iquique in Alto Hospicio zaradi srčnega infarkta ali v porušenih hišah umrlo pet ljudi.

Stanje naravne katastrofe
Čilska predsednica Michelle Bachelet je na prizadetem območju razglasila stanje naravne katastrofe. Da bi preprečili plenjenje in nerede, je tja napotila vojake in okrepila prisotnost policije. Prizadeta območja bo predsednica obiskala v sredo.

Potres je sprožil številne zemeljske plazove, zaradi česar so neprevozne nekatere ceste. Ponekod je zmanjkalo elektrike. Zmedo ob tresenju tal so izkoristile zapornice, ki so pobegnile iz zapora v Iquiqueju. Od okoli 300 so jih 26 ujeli.

Več deset tisoč ljudi so zaradi možnosti cunamija evakuirali v višje ležeče predele.

Leta 2010 je po potresu z magnitudo 8,8 sledil cunami, ki je opustošil nekatere obalne dele Čila. Takrat je umrlo 526 ljudi.

Čile stresel silovit potres