Središče potresa je bilo 150 kilometrov severozahodno od mesta Manokvari. Foto: Reuters
Središče potresa je bilo 150 kilometrov severozahodno od mesta Manokvari. Foto: Reuters

Najmočnejši sunek je imel moč 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici, najbolj je prizadel provinco Zahodna Papua, kjer je porušil nekaj stavb, med njimi tudi hotele in vladna poslopja. Po potresih se je sprožilo opozorilo za nevarnost pred cunamiji, a so ga kmalu preklicali. Opozorilo so izdale tudi japonske oblasti, saj so ob obali otoka Okinava zaznali manjše valove.

Med žrtvami je tudi desetletna deklica, na katero se je porušil zid. Najmanj 37 ranjencev so odpeljali v bolnišnico. Mesto Manokvari, v katerem živi okoli 160.000 ljudi, je ostalo brez elektrike, na ulicah je zavladala panika.

Živ spomin na katastrofalni cunami
Indonezijski prebivalci se še spominjajo hudega potresa z močjo 9,15 stopnje z žariščem na zahodu države decembra leta 2004. Potres je sprožil katastrofalni cunami, ki je v Indoneziji, Šrilanki in na Tajskem zahteval življenja 230.000 ljudi. Indonezija leži na potresno zelo nemirnem območju, imenovanem tihomorski ognjeni obroč.

Potres tudi v Afganistanu
O močnem potresu poročajo tudi iz Afganistana. Streslo je pokrajino Hindukuš na severovzhodu države, potres pa je imel moč 6,2 stopnje po Richterju. O mrtvih ali ranjenih ni poročil.

A. P.