Oblasti so že začele čistiti sosesko Baba Amr. Foto: EPA
Oblasti so že začele čistiti sosesko Baba Amr. Foto: EPA
Baba Amr
Satelitski posnetek soseske Baba Amr med bombardiranjem. Foto: EPA

Na sirski državni televiziji so prikazali posnetke, na katerih nekaj deset moških, žensk in otrok hodi po zanemarjeni ulici sredi na pol porušenih zgradb. Na posnetkih je videti tudi granate in puške, ki ležijo na cesti in za katere so na televiziji povedali, da pripadajo "oboroženim teroristom".

O Siriji bo tekla beseda tudi v nocojšnjem Globusu. Ob 23.05 na prvem programu RTV Slovenija. Vabljeni k ogledu.

"To je predor, ki so ga teroristi uporabljali za tihotapljenje orožja," je povedal novinar, medtem ko je stal v šolskem poslopju, kjer je bila na tleh luknja s premerom dveh metrov.

Varnostne sile so sosesko Baba Amr oblegale in bombardirale skoraj mesec dni, preden so se uporniki prejšnjih teden odločili za strateški umik.

Mednarodni odbor Rdečega križa je medtem sporočil, da jim oblasti še vedno ne dovolijo vstopa v Baba Amr, da bi dostavili nujno potrebno pomoč za prebivalce uničene sunitske soseske, ki je bila tarča bombardiranj sirske vojske pod vodstvom alavitskih poveljnikov.

"Še vedno nismo v Baba Amru," je dejal tiskovni predstavnik Rdečega križa v Damasku Saleh Dabake in dodal, da ni presenečen nad poročili o vrnitvi prebivalcev soseske, saj je v celotnem Homsu veliko mirneje kot še pred nekaj dnevi.

Razdejana celotna soseska
Prebivalci Baba Amra, ki so se zatekli v Libanon, so povedali, da je bil med obleganjem Homsa v zraku nenehno vonj po razpadajočih truplih, kanalizaciji in uničenju.

"Povsod je bil vonj po smrti. Vseskozi smo lahko vonjali trupla, ki so bila pod ruševinami," je povedal Ahmad, ki je iz Homsa v Libanon prebegnil prejšnji teden. "Trupla so na ulicah. Mnoga razpadajo, a jih nismo mogli pokopati," je še dodal.

Prebivalci so po mesecu dni bombardiranja vedeli, da se približuje konec, še posebej ko je sirska vojska razstrelila tri kilometre dolg predor, s katerim so prebivalce oskrbovali z dobrinami, ki so nujne za preživetje.

Uporniška Svobodna sirska vojska je prejšnji teden pozvala prebivalce, naj zapustijo Baba Amr, saj jim je primanjkovalo streliva in so se spopadali s težavami zaradi vse več žrtev.

Moški so pobegnili v Libanon, ženske pa so se skupaj z otroki umaknile v vasi v pokrajini Homs, čeprav nekaterim ni uspelo. Aktivisti namreč poročajo, da je bilo prejšnji teden ubitih več kot 60 ljudi, ko so skušali pobegniti iz obleganega mesta.

Tisti, ki so ostali, poročajo, da je bombardiranje razdejalo skoraj celotno sosesko in številne hiše so zravnane z zemljo. Vodovodi so razstreljeni, medtem ko so ulice polne odplak in smeti.

"Ko sem videl mrtve znance, nisem ničesar več čutil. Tudi drugi ljudje so se tako počutili - grozodejstva, ki smo jih videli, so presegala našo domišljijo," je povedal še en nekdanji prebivalec soseske.