Sirska vojska s tanki obračunava z nasprotniki. Foto: EPA
Sirska vojska s tanki obračunava z nasprotniki. Foto: EPA
Umik sirskih upornikov

Svobodna sirska vojska (FSA) je sporočila, da se umika iz Baba Amra, da bi obvarovala življenja 4.000 civilistov, ki vztrajajo na svojih domovih. Soseska je tako zdaj popolnoma pod nadzorom vladnih sil.
Baba Amr, kamor so se zatekli opozicijski borci, je že mesec dni tarča silovitega bombardiranja, ki ga vodijo alavitski častniki v sirski vojski. Alavitski manjšini pripada tudi predsednik Bašar Al Asad.
Dan pred tem so sirske sile sprožile ofenzivo na sosesko in pretrgale komunikacijske povezave, tako da imajo ljudje težave, da se prebijejo v sosesko ali iz nje. Homs je središče skoraj leto dni trajajočega upora proti Asadovemu režimu, v katerem je umrlo več kot 7.500 ljudi.

Annan hoče v Damask
Nedavno imenovani posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige, nekdanji generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je napovedal, da bo Asada pozval, naj sodeluje v procesu reševanja krize v Siriji, kamor se namerava Annan kmalu odpraviti tudi sam, in to z jasnim sporočilom, da je treba končati morijo. To so bile tudi prve Annanove besede, odkar je bil imenovan na ta položaj.

Po srečanju z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom v New Yorku je Annan napovedal, da se bo ta konec tedna v Kairu sestal z voditelji Arabske lige, kmalu pa ima v načrtu tudi obisk sirske prestolnice Damask, a ni prepričan, da se bo Asad pripravljen srečati z njim.

"Naloga je težka, izziv je velik. A sporočilo je jasno - nasilje in morija se morata končati, humanitarne agencije morajo imeti dostop do prizadetih," je dejal.

Annan naj bi deloval v skladu s predlogom za rešitev krize v Siriji, ki ga je pripravila Arabska liga in ki poziva Asada k odstopu in prehodu v večstranskarski sistem. Ta načrt Damask zavrača.

Umik sirskih upornikov