Velike količine solzivca so standarden odziv turške policije na proteste proti vladi in policijskemu nasilju. Foto: EPA
Velike količine solzivca so standarden odziv turške policije na proteste proti vladi in policijskemu nasilju. Foto: EPA

AI se je za poziv odločil zaradi novih protestov v Carigradu, Ankari in drugih mestih po Turčiji, ki so sledili smrti 22-letnega protestnika Ahmeta Atakana, ki je umrl 10. septembra. Policija je spet uporabila solzivec in vodne topove.

"Ponovna odločitev turške policije o uporabi čezmerne sile proti protestnikom poudarja potrebo, da vse države prekinejo dobavo solzivca in druge protiizgredne opreme ter oklepnih vozil Turčiji, dokler ne bo sprejela ukrepov za preprečitev takšnih smrti in poškodb," je po poročanju turškega časopisa Hurriyet dejal Andrew Gardner, raziskovalec za Turčijo pri AI-ju.

Med temi državami so ZDA, Izrael, Velika Britanija, Kitajska, Brazilija, Indija, Belgija in Južna Koreja, opozarjajo v AI-ju, kjer spominjajo na medijska poročila o novih naročilih te opreme v Turčiji. "Pozivamo vlade, da se postavijo po robu in prisilijo Turčijo k spoštovanju pravice do mirnih protestov in končanje čezmerne uporabe sile," je dejal Gardner.

Atakanova smrt podžgala protestnike
Policija in lokalne oblasti trdijo, da je Atakan umrl zaradi padca s strehe, s katere so metali kamenje na policijo, priče pa pravijo, da ga je v glavo zadela policijska pločevinka solzivca. Smrt in izmikanje oblasti sta sprožila nove proteste po Turčiji.

Atakan je sicer šesta smrtna žrtev med protestniki, odkar so se protivladni protesti začeli konec maja. Druge žrtve so Abdullah Cömert (22), Ali İsmail Korkmaz (19), Ethem Sarısülük (26), Mehmet Ayvalıtaş (20) in Medeni Yıldırım (18). V protestih je umrl tudi policist Mustafa Sari, ki je padel z mosta, ko je v Adani preganjal bežeče protestnike.