V Carigradu je policija s solzivcem in vodnimi topovi razgnala protestnike. Foto: Reuters
V Carigradu je policija s solzivcem in vodnimi topovi razgnala protestnike. Foto: Reuters

Po junijskih protestih v Carigradu, ki so se razvili iz nasprotovanja pozidavi parka Gezi, nato pa so se razširili v nasprotovanje vladajoči politiki, se je okoli 3.000 protestnikov znova zbralo. Protest je organizirala skupina Solidarnost s Taksimom, v katero so se povezale različne politične skupine. Želeli so vstopiti v park Gezi, ki je zaprt, odkar je policija iz njega izgnala množico.

Zbirati so se začeli na trgu Taksim. Mestne oblasti so jih opozorile, da je njihovo zbiranje nezakonito, a skupina jim je sporočila, da še vedno niso pozabiili zahtev, ki so jih postavili premierju Recepu Tayyipu Erdoganu. "Skupaj proti fašizmu! Upor je povsod," so vzklikali protestniki in se namenili proti parku.

Policisti so jih skušali razgnati z vodnimi topovi in solzivcem. "Park lahko uporabljajo, a tam ne smejo protestirati. Seveda bomo uporabili vodne topove, če se bodo nezakonito zbirali," je ob tem povedal turški notranji minister Muammer Guler. Policisti so ljudem preprečili vstop v park, protestniki pa so se nato razkropili po ulicah.

Turško sodišče je medtem razveljavilo sporen načrt prenove parka, ene zadnjih zelenih površin v središču metropole, ki je predvideval postavitev replike vojašnice iz obdobja otomanskega cesarstva, v kateri bi bil kulturni center, prebivalci pa so se bali, da bo območje v resnici postalo nakupovalno središče.