Protivladni protestnik pred policijskim kordonom v glavnem tajskem mestu. Foto: Reuters
Protivladni protestnik pred policijskim kordonom v glavnem tajskem mestu. Foto: Reuters
Protivladni protesti v Bangkoku

Jingluk Šinavatra je sestra odstavljenega predsednika vlade Taksina Šinavatre, protest pa je organizirala nova skupina Zaščitimo Tajsko, ki jo obtožuje, da je zgolj bratova marioneta.

V spopadih med policijo in protestniki je bilo najmanj sedem policistov ranjenih. Policija sporoča, da je solzivec uporabila proti množici, ki je želela preskočiti varnostne ograje. Policija je namreč protestnikom onemogočila dostop do nekaterih ulic blizu vladnih poslopij, poroča BBC. Ob tem je policija od protestnikov zasegla tudi več vrst orožja, od nožev do nabojev.

Skupino Zaščitimo Tajsko vodi upokojeni general Bunlert Kaevprasit. V nagovoru protestnikov je dejal, da "obljublja, da bo skupina Zaščitimo Tajsko uspešna pri odstavitvi vlade". Skupina, ki Šinavatro obtožuje korupcije, je pridobila podporo več rojalističnih skupin, tudi t. i. "rumenih srajc", članov stranke Ljudsko zavezništvo za demokracijo, ki je pomagala destabilizirati vlade v letih 2006 in 2008, ki ju je vodil ali podpiral Taksin Šinavatra.

Šinavatra je bil s pomočjo vojske odstavljen leta 2006, dve leti pozneje pa je, tik preden je sodišče odločilo, da je kriv zlorabe položaja, pobegnil iz države. Šinavatra je nato sicer prejel tudi črnogorsko državljanstvo.

Jingluk Šinavatra, ki je bila lani izvoljena s precejšnjo večino, je že na začetku tedna ukazala napotitev skoraj 17.000 policistov na protivladni shod, uvedla pa je tudi poseben varnostni zakon.

Protivladni protesti v Bangkoku