S korupcijskimi škandali si je Taksin zapravil naklonjenost srednjega razreda, a podeželski in revni volivci ga še zmeraj goreče podpirajo. Foto: EPA
S korupcijskimi škandali si je Taksin zapravil naklonjenost srednjega razreda, a podeželski in revni volivci ga še zmeraj goreče podpirajo. Foto: EPA
Bangkok
Še pred leti nepredstavljiv prizor - Bangkok se je iz privlačne turistične destinacije spremenil v bojišče. Foto: Reuters
Bangkok
V Bangkoku po zatrtju protestov velja policijska ura. Foto: EPA

Taksin je dvakrat prepričjivo zmagal na volitvah in je tajski vladi predsedoval od leta 2001 do leta 2006, ko so ga strmoglavili z vojaškim udarom in od leta 2008 živi v izgnanstvu.

Kritiki njegovega vladanja mu očitajo, da je med predsedovanjem oropal tajsko gospodarstvo in okrnil demokracijo, vse to za koristi njegove družine in prijateljev. Za svoje privržence, ki prihajajo večinoma s podeželja, je prvi voditelj, ki je prepoznal potrebe revnih ljudi, ki ne živijo v soju luči živahnega Bangkoka.

Njegovi privrženci so skoraj dva meseca protestirali v središču Bangkoka in zahtevali odstop trenutnega premierja Abhisita Vedžadžive, s čimer so želeli doseči amnestijo za nekdanjega premierja, ki je bil v odsotnosti obsojen na dve leti zapora, saj naj bi vladno politiko prirejal v prid interesom njegovih družinskih podjetij.

V četrtek je vladnim silam le uspelo zatreti proteste in voditelje protestnikov prisiliti k vdaji. V Bangkoku in 21 pokrajinah še vedno veljajo izredne razmere, saj se oblasti bojijo širjenja protestov iz prestolnice na druge dele države.

Nasilje lahko spodbudi nezadovoljstvo
Z neznane lokacije, ugiba se o Črni gori, katere državljanstvo ima, je 60-letni Taksin v pogovoru za Reuters dejal, da lahko nasilno zatrtje protestov še razširi nezadovoljstvo med ljudmi in nezadovoljni ljudje bodo po njegovih besedah postali gverilci.

"Veliko je ljudi po vsej državi, ki so razburjeni, ker so jim preprečili udeležbo na protestih v Bangkoku," je pojasnil Taksin.

Nekdanji premier je zanikal, da je bil sam največja ovira pri propadlih pogajanjih med vlado in protestniki. "Samo nasvet sem jim dal, naj se odločijo kolektivno kot skupina in naj se namesto njih ne odločajo posamezni voditelji ... nikoli se z njimi nisem pogovarjal o svojih osebnih interesih," je dejal nekdanji telekomunikacijski mogotec.

Vladni predstavniki trdijo nasprotno in ga obtožujejo, da je financiral proteste in to s kar milijon in pol dolarji na dan. Tako voditelji protestnikov kot Taksin to zanikajo.

Na volitvah leta 2005 je Taksin z obljubami o poceni zdravstveni oskrbi in prispevki za podeželske volivce osvojil rekordno večino v parlamentu in postal prvi tajski premier, ki je oblikoval enostrankarsko vlado. A njegova vladavina je bila zaznamovana s korupcijskimi škandali in zlorabami oblasti.

Od policista do mogotca
Taksin se je rodil leta 1949 v družini etničnih Kitajcev, trgovcev s svilo, na severu Tajske. Najprej je služboval kot policist, nato pa je pridobil doktorat iz kazenskega prava na univerzi v Kentuckyju v ZDA.

Leta 1987 se je začela njegova zgodba o uspehu, ko je skupaj z ženo ustanovil podjetje za prodajo računalniške opreme, ki je skozi leta preraslo v telekomunikacijski konglomerat Shin Corp, ki se je ukvarjalo s prenosnimi telefoni, satelitsko opremo, internetom in mediji.

Ko je protikorupcijska preiskava odkrila, da ni prijavil svojega milijonskega premoženja, se je izgovoril, da je naredil "iskreno napako". Februarja letos mu je tajsko vrhovno sodišče zaseglo za 1,4 milijarde dolarjev premoženja, ki naj bi ga pridobil na nezakonit način z zlorabo oblasti.

Trenutno naj bi bil v Črni gori, kjer se odloča za vlaganje v zelo pomembne projekte za to državo, kot se je pred kratkim izrazil črnogorski zunanji minister Milan Ročen, ki je Taksina pozval, naj bivanja v Črni gori ne izrablja za politične namene v svoji domovini.