Iran je na drugem mestu po številu usmrtitev na svetu. Foto: EPA
Iran je na drugem mestu po številu usmrtitev na svetu. Foto: EPA

37-letni Alireza M. je bil na smrt obsojen zaradi tihotapljenja mamil. V zaporu na severovzhodu Irana so ga poskusili usmrtiti z obešanjem in po okoli 12 minutah visenja ga je zdravnik razglasil za mrtvega.

Naslednji dan je osebje v mrtvašnici doživelo šok, ko je skušalo pokojnega pripraviti na pogreb in ugotovilo, da moški še vedno diha. "Našli smo ga živega, kar je zelo osrečilo njegovi hčerki," je dejal neimenovani član družine.

Medtem ko je v bolnišnici, pravniki še razpravljajo o tem, ali bi moral znova na vislice.

Po besedah iranskega sodnika Nurolaha Aziza Mohameda zakon zahteva usmrtitev obsojenca, zato glede vnovičnega obešenja ni nobenih dilem. "Glede na to, da je še kriv, lahko rečemo, da kazen ni bila izvedena in mora biti ponovljena," je poudaril.

Neki predstavnik iranskih oblasti je povedal, da je bila kazen usmrtitev, ki jo bodo izvedli, ko si bo obsojenec opomogel.

Peticija za pomilostitev
Več odvetnikov je podpisalo peticijo, ki glede na izrednost primera poziva k oprostitvi. "Ker je bila kazen izvedena, ni potrebe, da se jo ponovi," je menil eden izmed podpisnikov, Abdolsamad Khoramšahi.

Za obsojenca so se zavzeli tudi pri organizaciji za človekove pravice Amnesty International. "Grozovita napoved, da se bo ta moški moral soočiti z drugim obešenjem, potem ko je enkrat že prestal celotno preizkušnjo, zgolj izpostavlja krutost in nehumanost smrtne kazni," je poudaril direktor programov organizacije za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther.

Organizacije za človekove pravice postavljajo Iran na drugo mesto za Kitajsko po številu usmrtitev za obsodbe od umorov, posilstev do vohunjenja in tihotapljenja mamil.