V petkovem nasilju je umrlo najmanj 33 civilistov, sirska vojska pa nadaljuje ofenzivo. Foto: EPA
V petkovem nasilju je umrlo najmanj 33 civilistov, sirska vojska pa nadaljuje ofenzivo. Foto: EPA
Sirija
Pred sirskim veleposlaništvom v Ankari so potekali množični protesti, kjer so protestniki zahtevali odstop predsednika Al Asada. Foto: EPA
Protesti v Siriji

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je dejal, da je globoko zaskrbljen zaradi uporabe vojaške sile v Siriji, režim v Damasku s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom na čelu pa je pozval k ustavitvi nasilja in k takojšnjim reformam.

Iz Banovega urada so sporočili, da je skušal generalni sekretar v petek po telefonu priklicati sirskega predsednika, a mu to ni uspelo. Prav tako so sirske oblasti zavrnile prošnjo ameriškega veleposlanika v Damasku Roberta Forda za srečanje s sirskim predsednikom.

V Združenih narodih se sicer nadaljujejo pogajanja o resoluciji o Siriji, s katero naj bi obsodili nasilje nad protestniki in Damask pozvali k prenehanju nasilja. Resolucijo, ki so jo sestavile Velika Britanija, Nemčija, Francija in Portugalska, so podprle tudi ZDA, a še ni znano, kdaj bo Varnostni svet o njej tudi glasoval.

V petek zvečer je nasilje nad protivladnimi protestniki najostreje obsodila tudi Bela hiša. Tiskovni predstavnik Jay Carney je sporočil, da "morajo sirske oblasti takoj prenehati z nasiljem, saj državo vodijo po nevarni poti".

V protestih umrlo najmanj 33 ljudi
Razmere v Siriji se sicer vse bolj zaostrujejo. V številnih mestih so se protestniki po petkovih molitvah znova zbrali na množičnih zborovanjih proti predsedniku Al Asadu, varnostne sile pa so proteste spet krvavo zatrle in po vsej državi ubile najmanj 33 ljudi. Ameriška televizija CNN ob tem poroča, da sirska vojska proti nasprotnikom na severu države in civilistom uporablja tudi helikopterje.

Sirska vojska je v petek sprožila tudi obsežno operacijo v mestu Džisr al Šugur v bližini meje s Turčijo, kjer je bilo ta teden ubitih 120 vojakov. V operaciji sodeluje najmanj 15 tisoč tisoč vojakov, tako državni mediji kot aktivisti pa poročajo, da se mestu približujejo novi vojaki in tanki.

Turški premier ostro nad sirske oblasti
Na ravnanje sirskega režima se je v petek odzval tudi turški premier Recep Tayyip Erdogan. Dejal je, da je nasilje sirskih varnostnih služb nad protestniki nesprejemljivo ter da oblasti v Damasku podcenjujejo resnost položaja. Turčija se spopada tudi z valom sirskih beguncev, saj je pred napadi sirske vojske v Turčijo pobegnilo na tisoče civilistov.

Bokova opozarja na pravice novinarjev
Sirske oblasti v državo še vedno ne spustijo tujih novinarjev. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je poročila, ki jih dobiva iz Sirije, označila za alarmantna. "Oblasti morajo spoštovati pravice prebivalcev ter pravice in varnost novinarjev. Sem spada tudi pravica do svobode izražanja, pravica do dostopa do informacij in možnosti komuniciranja. Odločitev, da izklopijo splet in mobilne telefonske povezave, da onemogočajo novinarjem, da opravljajo svoje delo, je nesprejemljiva," je bila ostra Bokova.

Sirske oblasti je pozvala, naj prebivalcem omogočijo uporabo spleta in mobilnih telefonov, naj ukinejo vse prepovedi, ki veljajo za medije, ter naj takoj prenehajo z napadi na novinarje, da bodo ti lahko neodvisno poročali o dogajanju v državi.

Protesti v Siriji