Angela Merkel je prepričana v svojo zmago. Foto: EPA
Angela Merkel je prepričana v svojo zmago. Foto: EPA

Pred desetimi leti je bila tudi Nemčija bolnik, bolnik Evrope. Potem pa smo veliko stvari spremenili in zaradi teh sprememb smo danes glasnik stabilnosti in motor razvoja v Evropi, zato želimo ohraniti ta položaj. A spremembe morajo storiti tudi drugi, pri tem pa jim bomo seveda pomagali. To sta dva obraza istega kovanca, solidarnost in individualna odgovornost sta med seboj povezani.

Angela Merkel
Peer Steinbrueck
Kanclerski kandidat socialnih demokratov in nekdanji finančni minister Peer Steinbrueck je imel zelo slab začetek kampanje, saj se je zapletel v afero. Namesto da bi sedel v poslanskih klopeh, je predaval, kar mu je prineslo 1.200.000 evrov. Foto: EPA
Angela Merkel in Gerhard Schröder
Socialni demokrati so v igro znova poslali nekdanjega kanclerja Gerharda Schröderja. Foto: EPA

Glede na rezultate javnomnenjskih anket, ki jih je objavil Spiegel, bi koalicija njenih krščanskih demokratov (CDU) in liberalcev (FDP) prejela 41 odstotkov glasov, socialni demokrati (SPD) pa 25 odstotkov.

Tri stranke leve sredine bi na parlamentarnih volitvah 22. septembra skupaj prejele 43 odstotkov glasov. Res pa je, da je bila anketa opravljena, še preden je finančni minister Wolfgang Schäuble v torek priznal, da bo Grčija verjetno potrebovala še tretji paket mednarodne pomoči. Ankete so v preteklosti pokazale, da Nemci niso naklonjeni nadaljnji finančni pomoči državam evroobmočja v težavah.

"Tudi Nemčija je bila bolnik Evrope"
Predvolilna kampanja v Nemčiji je v polnem zagonu, vendar za zdaj ni pritegnila večje pozornosti javnosti. Za nekaj zgražanja je sicer poskrbela kar Merklova sama, ki je kot prva nemška kanclerka v torek najprej obiskala nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče v Dachauu, nato pa je šla na predvolilno zborovanje, kjer si je privoščila litrski vrček piva.

Nemci pravijo, da ni problemov, da so izzivi, je nedavno v MMC-jevi klepetalnici dejal dopisnik Boštjan Anžin. Vabljeni k branju.

"Pred desetimi leti je bila tudi Nemčija bolnik, bolnik Evrope. Potem pa smo veliko stvari spremenili in zaradi teh sprememb smo danes glasnik stabilnosti in motor razvoja v Evropi, zato želimo ohraniti ta položaj. A spremembe morajo storiti tudi drugi, pri tem pa jim bomo seveda pomagali. To sta dva obraza istega kovanca, solidarnost in individualna odgovornost sta med seboj povezani," so besede Angele Merkel, ki je mesto nemške kanclerke prvič prevzela 22. novembra 2005.

Reševanje Grčije - tabutema
A nemška železna kanclerka v razmerah, ko njena stranka premočno vodi in gre gospodarstvu dobro, ne govori o konkretnih načrtih in stavi predvsem nase in svoje pretekle uspehe, čeprav so bili številni temelji ustvarjeni še v času pred njenim kanclerstvom. Teme, kot so energija, staranje prebivalstva, delovna zakonodaja, kriza v evroobmočju in obtožbe, da kanclerka noče povedati, kako drago še bo reševanje Grčije in krize, niso del kampanje, je za Odmeve poročal dopisnik Boštjan Anžin.

Svojim volivcem obljublja sanje, "medtem ko opozicija napoveduje višanje davkov, še posebej bogatim, kanclerka govori o tem, da jih bo razbremenila, da bo namenila dodaten denar za izobraževanje, šolstvo, otroke, družine in dodatno uravnotežila proračun," je še pojasnil RTV-jev dopisnik iz Berlina.

Volivci ji zaupajo
"Ne bojim se ničesar, vodim kampanjo. Se pa zavedam tega, da bodo rezultati volitev zelo zelo tesni. Bilo bi zelo brezobzirno, če bi menila, da bom vnovič izvoljena za kanclerko, ne da bi se morala za to potruditi," je prepričana Angela Merkel.

Kljub omenjenim besedam pa se 59-letna Merklova zanaša predvsem na svoje ime in se ne zmeni dosti za politične protikandidate, je še poročal Anžin. Če bi namreč volivci lahko volili neposredno kanclerja, bi Merklova gladko zmagala s 60 odstotki glasov.

Socialni demokrati v boj poslali Schröderja
Kanclerski kandidat socialnih demokratov in nekdanji finančni minister Peer Steinbrueck je imel namreč zelo slab začetek kampanje, saj se je zapletel v afero. Namesto da bi sedel v poslanskih klopeh, je predaval, kar mu je prineslo 1.200.000 evrov. V SDP-ju so zato v igro poslali nekdanjega kanclerja. Zato so socialni demokrati v igro poslali še nekdanjega kanclerja Gerharda Schröderja, ki je bil pred osmimi leti zelo resen protikandidat kanclerki in se mu je zmaga izmuznila iz rok za le nekaj odstotnih točk.

Pomembna je zmaga koalicije
Kot je še poročal Anžin, pri letošnjih parlamentarnih volitvah v Nemčiji ne bo toliko pomembna zmaga ene stranke, kolikor bo pomembna zmaga koalicije. Da so bodo na koncu segli v roko ravno konservativci in socialni demokrati, kar sami sicer zanikajo, pa se kaže kot edina realna možnost.

Če bi se odprla razprava o krizi v evroobmočju, bi lahko nekaj glasov več dobila Alternativa za Nemčijo, ki predlaga izstop Nemčije iz evroobmočja, Piratski stranki kaže še nekoliko slabše.

Merklova ima racionalen pristop
Sicer volitve v Nemčiji budno spremljajo tudi druge države po svetu. Kitajska je recimo izredno naklonjena nemški kanclerki, saj ima izredno "racionalen in pragmatičen pristop k politiki", zaradi česar so ji Kitajci spregledali tudi snidenje s tibetanskim duhovnim in verskim vodjo dalajlamo leta 2007, je zapisal Deutschewelle.

Pred desetimi leti je bila tudi Nemčija bolnik, bolnik Evrope. Potem pa smo veliko stvari spremenili in zaradi teh sprememb smo danes glasnik stabilnosti in motor razvoja v Evropi, zato želimo ohraniti ta položaj. A spremembe morajo storiti tudi drugi, pri tem pa jim bomo seveda pomagali. To sta dva obraza istega kovanca, solidarnost in individualna odgovornost sta med seboj povezani.

Angela Merkel
Nemčija mesec dni pred volitvami
Nemčija mesec dni pred volitvami