Bo tudi 22. septembra večina glasovala za Krščansko demokratsko unijo (CDU) Angele Merkel? Foto: EPA
Bo tudi 22. septembra večina glasovala za Krščansko demokratsko unijo (CDU) Angele Merkel? Foto: EPA
Nemčija pred volitvami

Ta se je šele pred dnevi vrnila z dopusta in začela tako imenovano vročo predvolilno fazo, v kateri jo čaka 56 predvolilnih nastopov, torej večinoma po dva na dan.

Merklova gradi na svojih uspehih
Začetek volilne kampanje je pričakovan: socialdemokrati in Peer Steinbrück, ki se že tedne trudijo zmanjšati ogromen zaostanek, in samozavestna kanclerka, ki predvolilni boj gradi na sebi.

Ne trudi se blatiti opozicije, ampak poudarja svoje uspehe. Protikandidata ali koalicijskih partnerjev na prvem nastopu, v idilični srednjeveški vasici Seligenstadt, kjer so jo privrženci pozdravili z napisi in vzkliki "Angie!", ni niti omenila, še najbliže napadu je bila, ko se je obregnila ob zamisel zelenih in socialdemokratov, da bi se enkrat na teden v vrtcih, šolah, menzah in drugod odpovedali mesu.

"In zdaj se morate odločiti, ali je za vas in vaše življenje pomembneje, da vam nekdo reče, da ob četrtkih ne jejte mesa, ali je za vas in vaše življenje bolj ključno, da nam je v zadnjih osmih letih, odkar sem zvezna kanclerka, uspelo zmanjšati brezposelnost z več kot pet na manj kot tri milijone," je dejala.

Nemcev prihodnost evra ne skrbi pretirano
Predvolilne obljube kanclerke zvenijo dobro - več denarja za otroke, ceste, nižji davki za družine, hkrati zavračanje višanja davkov in napovedi uravnoteženega proračuna.

Poskusi socialdemokratov, da bi veliko temo sprožili na primer z napovedjo, da bodo znižali cene elektrike, niso uspeli, kanclerki in njeni stranki do živega ne pride niti ameriška prisluškovalna afera. Volivci v različnih anketah sporočajo, da so zanje najpomembnejši preskrbljenost v starejših letih in pravične plače, manj jih kot ključne vidi prihodnost evra, davčno ali energetsko politiko.

In medtem ko z 42 odstotki prepričljivo vodijo kanclerkini konservativci, socialdemokrati pa bi zbrali 25 odstotkov, si večina po volitvah še najbolj želi kar veliko koalicijo obeh največjih strank, šele za to možnostjo sledi zdajšnja koalicija z liberalci, ki ostajajo na robu parlamentarnega praga, ali celo povezava z zelenimi.

Nemčija pred volitvami