V Mariupolu in na letališču v Donecku še naprej potekajo spopadi. Foto: Reuters
V Mariupolu in na letališču v Donecku še naprej potekajo spopadi. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo predstavil svoj mirovni načrt za Ukrajino v sedmih točkah. Foto: Reuters
Obama je napovedal nove sankcije Zahoda proti Rusiji, a dodal, da bodo umaknjene, če bo premirje spoštovano. Foto: Reuters
V Minsku dosegli premirje v Ukrajini

Ukrajinska vlada in proruski uporniki so podpisali preliminarni protokol za začetek prekinitve ognja, je sporočil Porošenko. Tudi separatisti so na računu samooklicane ljudske republike Doneck na Twitterju sporočili, da je bil dogovor o premirju sprejet. Udeleženci pogovorov v Minsku, torej predstavniki Ukrajine, Rusije, separatistov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), za potrditev novice za zdaj niso bili dosegljivi.

Premirje naj bi se začelo ob 17.00 po srednjeevropskem času, oziroma 18.00 po lokalnem času. Porošenko je vojski že ukazal, naj ob tej uri ustavi sovražnosti. Le nekaj minut pred podpisom dokumenta je sicer ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk ZDA in EU pozval, naj bodo garant prekinitve ognja s separatisti. "Potrebujemo podporo ZDA in EU-ja. Sami nasproti Rusije ne bomo zmogli ... potrebujemo garancije," je dejal na zasedanju vlade.

Ruska tiskovna agencija Itar-Tass poroča, da podpisani načrt obsega 12 točk. Nemška tiskovna agencija pa poroča, da mora ukrajinskim silam ustavitev ognja ukazati predsednik Porošenko, kar je napovedal v primeru dogovora v beloruskem glavnem mestu. Po mnenju strokovnjakov prekinitev ognja na terenu zaradi zapletene linije poveljevanja na obeh straneh verjetno ne bo preprosta.

V Minsku naj bi se dogovorili tudi o izmenjavi ujetnikov. Pogajalci so razpravljali tudi o dolgoročnem nadzoru prekinitve ognja, ki bi ga izvajali opazovalci Ovseja, kar je predlagal ruski predsednik Vladimir Putin. Pogovore o prihodnjem statusu konfliktnega Doneškega bazena pa naj bi preložili na kasnejši datum.

Moskva pozdravlja premirje
Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dogovor o prekinitvi ognja pozdravil. "Administracija ruskega predsednika pozdravlja podpis protokola iz Minska kot rezultat posvetovanj kontaktne skupine," je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal Peskov. Izrazil je tudi upanje, da bo dogovor o prekinitvi ognja v celoti uresničen in da bosta obe strani nadaljevali pogovore, dokler ne bo dosežen "dokončen dogovor" o rešitvi ukrajinske krize.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je ob zaključku dvodnevnega vrha Nata v Walesu dejal, da ostaja previden glede prekinitve ognja. "Upam, da je to začetek konstruktivnega političnega dialoga," je dejal. Ob tem je še opozoril, da bo Nato pozorno spremljal, kaj se bo dogajalo na terenu. "Ključno bo izvajanje dogovora v dobri veri", meni Rasmussen.

Kljub premirju ZDA in EU z novimi sankcijami
Kljub dogovoru o prekinitvi ognja bodo ZDA in EU objavile nove, ostrejše sankcije proti Rusiji. Pripravljeni pa bi jih bili odpraviti, če bo prekinitev ognja vzdržala, je dejal ameriški predsednik Barack Obama.

"Edini razlog, zakaj je prišlo do sklenitve prekinitve ognja, so sankcije in grožnja z novimi sankcijami" proti Rusiji, je dejal Obama po koncu vrha zveze Nato v Walesu.

Dodal je, da ZDA in EU dokončujejo ukrepe, s katerimi bodo sankcije proti Moskvi poglobili in razširili. Sankcije naj bi prizadele ruski obrambni, energetski in finančni sektor, z njimi pa naj bi pritisnili na Rusijo, da bo zagotovila uresničitev prekinitve ognja v Ukrajini, je dodal.

Spopadi okoli Mariupola
V okolici pristaniškega mesta Mariupol pa so se kljub pogajanjem v Belorusiji nadaljevali spopadi. Ponoči je bilo slišati številne eksplozije tudi na območju Donecka, najverjetneje z mestnega letališča. Mariupol je postal zadnje žarišče spopadov v skoraj pet mesecev trajajočem konfliktu na vzhodu Ukrajine. "Naše topništvo je prispelo in je razporejeno proti proruskim aktivistom," je dejal župan mesta Jurij Kotlubej.

Porošenko: O suverenosti se ne bomo pogajali
"Zdaj je pomembno, da imamo podporo Ovseja za opazovalno misijo in za takojšnjo izpustitev ujetnikov, ki jih zadržujejo 'teroristi', da bo položaj na ukrajinsko-ruski meji znova pod nadzorom in da se umaknejo vse ruske sile," je v četrtek na vrhu Nata dejal ukrajinski predsednik. Dodal je, da se obetajo zelo težka politična pogajanja. In še: "Upoštevati morate, da se o ukrajinski suverenosti, ozemeljski celovitosti in ukrajinski neodvisnosti ne bomo pogajali."

Bodo tudi na terenu takoj odložili orožje?
Porošenko je torej ustavitev ognja že ukazal, voditelji uporniških regij Lugansk in Doneck pa so že v četrtek sporočili, da so pripravljeni odrediti ukaz o prekinitvi ognja, če bo dogovor v Minsku podpisan. Ob tem so dodali, da bodo predložili podrobnosti o tem, kako nameravajo sprte strani zagotoviti pogoje premirja.

Ruski predsednik Putin je v sredo predstavil svoj mirovni načrt za Ukrajino v sedmih točkah, čeprav Moskva ves čas zanika vsakršno vpletenost v konflikt, ki divja na vzhodu te države.

V Minsku dosegli premirje v Ukrajini