Albanci so volili 140 poslancev v parlamentu. Foto: EPA
Albanci so volili 140 poslancev v parlamentu. Foto: EPA
Sali Berisha
Berisha, ki si prizadeva za tretji mandat, je svoj glas oddal v Tirani. Foto: Reuters
Edi Rama
Rama si želi premierskega stolčka. Foto: EPA

"Naši podatki kažejo, da smo premagali sile uničenja," je po zaprtju volišč sporočil nekdanji župan Tirane in vodja socialistov Edi Rama.

Na njegove izjave so se takoj odzvali v vladajoči Demokratski stranki. "Zagotavljam vam, da smo popolnoma prepričani, da so Albanci prepričljivo glasovali za naše zavezništvo," je dejal poslanec demokratov Majlinda Bregu.

Volitve je pretresel incident, ko je bil pred voliščem v mestu Lac na severu države v streljanju ubit aktivist opozicijskih socialistov, kandidat vladajoče stranke pa ranjen.

Pod streli je padel aktivist Gjon Pjeter Gjoni, Mhill Fufi, kandidat za poslanca vladajoče Demokratske stranke trenutnega premierja Salija Berishe, pa je bil ranjen. Streli so oplazili še enega človeka.

Predvolilne javnomnenjske raziskave so napovedovale tesen boj med socialisti in demokrati, čeprav ankete v Albaniji ne veljajo ravno za zanesljive.

Na koncu bi tako vlogo jezička na tehtnici, kdo bo oblikoval naslednjo albansko vlado, lahko odigrala Stranka demokratičnega svežega zraka nekdanjega predsednika države Bamirja Topija, ki se je "odcepila" od Berishevih demokratov, napovedujejo strokovnjaki.

Za zaplet je poskrbela tudi državna volilna komisija, saj so v soboto zvečer zaradi spora med pristaši Berishe in Rame odstopili trije člani v sedemčlanski komisiji. Komisija ima tako le štiri člane, minimalna pravna zahteva pa je pet članov.

EU pozorno spremlja dogajanje
Parlamentarne volitve v Albaniji bodo ključen preizkus, ali bo država napredovala na poti proti članstvu v Evropski uniji. V Bruslju namreč napovedujejo, da bodo pozorno spremljali, ali bo volilni proces izpolnil mednarodne standarde. Albanija je leta 2009 formalno zaprosila za članstvo, a je proces približevanja ostal na mrtvi točki.

Standardi za svobodne in poštene volitve so pravzaprav na tapeti že vse od uvedbe demokracije v tej nekdanji diktaturi. Po zadnjih volitvah leta 2009 so po obtoževanjih o poneverbah in manipulacijah izbruhnili tudi nemiri in nasilje, opozicijski socialisti pa so kar 18 mesecev bojkotirali delo parlamenta. Januarja 2011 so bili po lokalnih volitvah štirje protestniki tudi ubiti.