Angela Merkel na shodu za kandidata CDU-ja Guida Wolfa. Foto: Reuters
Angela Merkel na shodu za kandidata CDU-ja Guida Wolfa. Foto: Reuters
S politiko Merklove se vsi ne strinjajo - nacionalisti so v Berlinu priredili večji shod proti kanclerki. Foto: Reuters
Deželne volitve test za Merklovo

Na volitve parlamentov v jugozahodnih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško ter vzhodni Saški-Anhalt je pozvanih 12,6 milijona volivcev oz. 20 odstotkov nemškega prebivalstva.

Tokratne deželne volitve bodo zelo pomembne tudi zato, ker bodo prve, odkar je Nemčijo in Evropo zajel begunski val. Kot poroča RTV-jeva berlinska dopisnica Polona Fijavž, je begunska tematika zaznamovala predvolilno kampanjo v vseh deželah, Merklova pa je na predvolilnih shodih pri svoji politiki vztrajala.

"Dolžnost beguncev je integracija"
"Danes več kot 90 odstotkov ljudi meni, da če nekdo res beži pred vojno, terorjem, Islamsko državo in stiskami, mu moramo nuditi zaščito,"
je povedala Merklova. "Zato je še toliko pomembneje, da vračamo tiste, ki ne prihajajo z vojnih območij, ampak zaradi ekonomskih razlogov - kar je sicer razumljivo, a nima ničesar skupnega z azilom ali ženevsko konvencijo o beguncih."

Merklova je na predvolilnem zborovanju v Haigerlochu še poudarila, da je dolžnost beguncev, da se integrirajo v nemško družbo. "Od beguncev pričakujemo, da bodo sprejeli ponujeno integracijo. To je dolžnost, ne samo možnost," je bila ostra.

Prva zmaga za Zelene?
Krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel naj bi znova zmagali v Saški Anhalt, v Baden-Württembergu naj bi prvič zmagali Zeleni. A njihov prvi mož, zdajšnji ministrski predsednik, je odkrito, brezkompromisno podprl politiko Merklove, njegov protikandidat iz CDU-ja Guido Welle, ki bo dobil manj glasov, pa je vmes podprl Horsta Seehoferja (CSU).

Najbolj zanimivo bo v Porenje-Pfalškem. Zdajšnja ministrska predsednica iz SPD-ja Malu Dreyer je prav tako podprla politiko Merklove, njena protikandidatka Julia Klöckner pa je vmes podprla Seehoferja in izgubila znaten delež glasov.

Je pa vsem trem deželam skupen porast skrajno desne, populistične stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki naj bi v Saški Anhalt dobila celo 18 odstotkov glasov. AfD se zavzema za zaprtje meja, pri volivcih pa podpihuje strah in sovraštvo do tujcev.

Deželne volitve test za Merklovo