Po zastrupitvi so se začeli protesti. Foto: EPA
Po zastrupitvi so se začeli protesti. Foto: EPA

Meena Kumari je bila na begu od prejšnje srede, ko se je v šoli v zvezni državi Bihar s kosilom zastrupilo 47 otrok, od katerih jih je 23 umrlo.

"Ravnateljica se je predala, aretirali smo jo in jo odvedli na zaslišanje," je povedal šef policije v okrožju Saran Sujeet Kumar. "Najprej se moramo z njo pogovoriti, preden lahko oblikujemo obtožnico," je dodal.

Otroci v starosti od štirih do 12 let so umrli, ko so zaužili brezplačen obrok karija s krompirjem in lečo, ki so jim ga dali v šoli.

Forenzične preiskave so pokazale, da so olje, ki so ga uporabili pri kuhanju, in hrana vsebovali pesticid, ki je petkrat močnejši od tistih, ki jih prodajajo v trgovinah. Policija je prejšnji teden preiskala dom ravnateljice, saj je tam hranila sestavine za kosila in olje za kuhanje.

Vlade indijskih zveznih držav skušajo z brezplačnimi obroki v državnih šolah pomagati otrokom, ki so v revni Indiji pogosto podhranjeni. Poleg tega želijo na ta način spodbuditi obiskovanje šole. A zastrupitve s hrano so zaradi slabe higiene in hrane nizke kakovosti pogoste.