Številni otroci so še vedno v bolnišnici, kjer okrevajo po zastrupitvi. Foto: EPA
Številni otroci so še vedno v bolnišnici, kjer okrevajo po zastrupitvi. Foto: EPA

Torkovo kosilo na javni osnovni šoli v zvezni državi Bihar, kjer so otroci dobili riž, lečo in zelenjavo, je bilo usodno za 23 otrok, starih med štiri in 12 let. 30 jih je še vedno v bolnišnici, številni med njimi so še vedno v resnem stanju. Prvi testi so pokazali, da so bile v hrani sledi fosfata iz insekticidov, preiskovalci pa domnevajo, da so otrokom namenjeno hrano kuhali v posodah, kjer je bil pred tem shranjen insekticid za boj proti škodljivcem.

Na tisoče otrok v državi Bihar na severovzhodu Indije zdaj zavrača šolske obroke in jih celo meče v smeti. Vlada v omenjeni zvezni državi, ki velja za eno najgosteje naseljenih in najrevnejših v Indiji, je v prizadevanjih, da bi starše prepričala v varnost hrane, v vseh lokalnih časopisih objavila navodilo ravnateljem šol in kuharjem, da morajo hrano, preden jo ponudijo otrokom, poskusiti.

Ravnateljica šole je na begu, hrano naj bi kuhala z možem
V okviru preiskave incidenta oblasti iščejo ravnateljico šole, kjer se je zgodil tragični dogodek, in njenega moža, ki sta na begu. Kot poročajo tuji mediji, je par šoli dobavljal hrano, policija pa je na njunem domu našla posode z insekticidi, zraven pa stročnice, zelenjavo in riž, namenjene za šolsko kosilo.

Težave programa brezplačnih obrokov
Indijska vlada vodi enega največjih šolskih prehranjevalnih programov, ki vključuje približno 120 milijonov otrok v 1,2 milijona šol po državi. Z brezplačnimi obroki skušajo v državi, kjer je skoraj polovica otrok podhranjenih, spodbuditi tudi obiskovanje šol, saj številni otroci prihajajo v šolo zgolj zaradi tega, a so zaradi prepogostih slabih higienskih razmer v šolskih kuhinjah in nekakovostne hrane zastrupitve precej pogoste.

Kot poroča CNN, se je pozornost zdaj preusmerila tudi na vlado in njeno odgovornost pri tragediji. V okviru programa brezplačne prehrane namreč obstajajo različni standardi kakovosti za različne zvezne države. "Gre za opozarjanje na zanemarjanje, saj na jugu države otroci dobijo kakovostno hrano, ki je tudi zelo hranljiva, v revnejših državah, kot je Bihar, pa so zadeve drugačne," je opozorila Reetika Khera iz indijskega instituta za tehnologijo iz New Delhija.