Hashimu Thaciju se verjetno že tretjič obeta položaj premierja Kosova. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Hashimu Thaciju se verjetno že tretjič obeta položaj premierja Kosova. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
PDK
Volilno pravico za izvolitev poslancev v 120-članski kosovski parlament ima 1.782.454 volilnih upravičencev, kar je za 40.000 več glede na popis prebivalcev na Kosovu leta 2011. Po podatkih državne volilne komisije je svoj glas oddalo le 747.451 volilnih upravičencev ali 43,20 odstotka. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po preštetih 94 odstotkih glasov je PDK dobil 31,21-odstotno podporo, kar je bilo za Thacija dovolj, da je razglasil zmago stranke, ki je po njegovem mnenju dobila "prepričljivo in trdno večino". "Vsi državljani Kosova, vse politične stranke so svetu poslali najboljše sporočilo, da na Kosovu demokracija deluje," je še povedal Thaci.

Stranki PDK s 26,13 odstotka sledi Demokratska zveza Kosova (LDK) nekdanjega prištinskega župana Ise Mustafe, na tretje mesto se je uvrstila stranka Albina Kurtija Samoopredeljenje. Na četrtem mestu je z 9,65-odstotki glasov zavezništvo za prihodnost kosova (AAK), sledi Iniciativa za Kosovo Fatmira Ljimaja in Jakoba Krasnjićija (5,36 odstotka glasov).

Oblikovanje Skupnosti srbskih občin
Državljanska iniciativa Srbska lista za Kosovo in Metohijo, ki ima podporo Beograda, je po do zdaj znanih rezultatih prejela le 2,91 odstotka volilnih glasov. Po ocenah Beograda so bile volitve na Kosovu pomembne tako zaradi oblikovanja Skupnosti srbskih občin kot zaradi "oviranja promocije in izvajanja politike enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova".

Glede na podatke volilne komisije je bila volilna udeležba 43,20-odstotna, v srbskih občinah 32,84 odstotna.

Volitve razpisane na celotnem ozemlju
Volitve na Kosovu so bile tokrat prvič razpisane na celotnem ozemlju, potek volitev je nadzorovalo okoli 2.000 domačih in tujih opazovalcev. Glede na ocene nekaterih zahodnih medijev so bile predčasne volitve velika preizkušnja tako za premierja Hashima Thacija kot za ambicije države na njeni evropski poti, saj med prebivalci veje visoka stopnja nezadovoljstva zaradi vedno večje revščine, brezposelnosti in korupcije.