Predsednik nemškega parlamenta Norbet Lammert (levo) in eden od nemških poslancev turškega rodu Ozcan Mutlu. Foto: EPA
Predsednik nemškega parlamenta Norbet Lammert (levo) in eden od nemških poslancev turškega rodu Ozcan Mutlu. Foto: EPA
Recep Tayyip Erdogan
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ostro napadel nemške poslance turškega rodu. Foto: EPA

Resolucijo bundestaga, zaradi katere so se močno ohladili odnosi med Berlinom in Ankaro, je podprlo enajst nemških poslancev turškega rodu, med njimi eden od predsednikov nemških Zelenih Cem Özdemir.

Erdogan: Nemški poslanci nečiste krvi
Poslanci so zaradi resolucije prejeli grožnje s smrtjo, Erdogan pa jih je večkrat obtožil, da podpirajo terorizem, in predlagal, da bi morali na pregled krvi, da bi ugotovili, kakšni Turki so. Erdogan je bil do poslancev turškega rodu v bundestagu kritičen v govoru v sredo zvečer, ko je dejal, da imajo nečisto kri. "Se občasno pojavijo ljudje nečiste krvi? Seveda. A naš narod jim da lekcijo, ki si jo zaslužijo," je poudaril. Dodal je, da so med ljudmi z nečisto krvjo tudi teroristi in njihovi podporniki. "In včasih so tudi poslanci v Nemčiji, ki svojo domovino obtožijo genocida," je bil še oster.

Lammert: Gre za napad na celoten parlament
Predsednik bundestaga Lammert se je v četrtek odzval na Erdoganove kritike poslancev. "Nikoli si ne bi mislil, da je mogoče, da demokratično izvoljeni predsednik v 21. stoletju lahko združi kritike demokratično izvoljenih poslancev nemškega parlamenta z dvomi o njihovem turškem rodu in njihovo kri označi za nečisto," je Lammert povedal v nagovoru pred bundestagom. Pri tem je zavrnil vsakršne obtožbe poslancev kot teroristov ali njihovih podpornikov ter obsodil grožnje poslancem.

"Vsak, ki z grožnjami izvaja pritisk na posamezne poslance, se mora zavedati, da napada celoten parlament," je izpostavil Lammert in poudaril, da je parlament solidaren s svojimi poslanci. Ob tem je napovedal, da se bodo na to odzvali v skladu z razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

Nemška kanclerka Angela Merkel je odziv Erdogana označila za nerazumljiv, nemško zunanje ministrstvo pa je visokega turškega diplomata povabilo na pogovor.

Resolucija razburila Turke
Nemški poslanci so 2. junija s 628 glasovi podprli resolucijo, s katero so poboj med 800.000 in 1,5 milijona Armencev, ki ga je zagrešilo Otomansko cesarstvo, označila za genocid. Turčija je obsodila resolucijo in napovedala, da bo to pomembno (negativno) vplivalo na nemško-turške odnose. V naslednjih dneh je Turčija sicer nekoliko omilila retoriko in napovedala, da resolucija ne bo "uničila odnosov" med državama.