Vidošević je s podobo uspešnega poslovneža pred štirimi leti kandidiral na predsedniških volitvah. Prepričati mu je uspelo 11 odstotkov volivcev. Foto: EPA
Vidošević je s podobo uspešnega poslovneža pred štirimi leti kandidiral na predsedniških volitvah. Prepričati mu je uspelo 11 odstotkov volivcev. Foto: EPA
Ivo Sanader
Tako kot Sanaderja so tudi Vidoševića po aretaciji prepeljali v zapor v Remetincu. Foto: EPA

Vidoševića so aretirali v torek v okviru preiskave afere Remorker. Hrvaško gospodarsko zbornico, ki jo je vodil od leta 1995, naj bi oškodoval za najmanj 4,2 milijona evrov.

Po ocenah hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) je bil Vidošević na vrhu piramide, ki je s fiktivnimi posli goljufala gospodarsko zbornico.

Po aretaciji je policija začela preiskovati njegovo vilo v Zagrebu in vse kaže, da se Vidošević na sodišču ne bo zagovarjal le zaradi nezakonitosti na njegovem delovnem mestu, ampak bo moral tudi pojasnjevati izvor premoženja. Preiskovalci so imeli polne roke dela, ko so iz skrbno skritega podzemnega zaklonišča odnašali umetnino za umetnino.

Njegova umetniška zbirka naj bi bila celo vrednejša od zbirke še enega znanega hrvaškega "zbiralca" in nekdanjega premierja Iva Sanaderja, ki je v času svoje politične kariere zbral za milijon evrov umetnin. Vidoševićevo zbirko ocenjujejo na pet milijonov evrov in po poročanju medijev naj bi šlo celo za največjo zbirko na Balkanu.

Najvrednejša hrvaška slika pri Vidoševiću?
Mediji so še razkrili, da naj bi na steni zaklonišča njegove vile več let visela celo najvrednejša hrvaška slika Matere božje, katere vrednost ocenjujejo na 700.000 evrov in jo je hrvaška policija iskala 19 let.

Umetnino so ukradli med restavracijo v Splitu leta 1993. Delo neznanega slikarja iz 16. stoletja je policija našla na začetku letošnjega leta in ga ravno včeraj vrnila benediktinskemu samostanu na Krku. Policija naj bi že nekaj časa preiskovala povezavo s krajo slike in Vidoševićem.

Vidoševiću so že zamrznili vse imetje, zdaj pa je v postopku še zamrznitev imetja njegovih družinskih članov, ki naj bi jih izkoristil za nezakonito kopičenje bogastva. Zaradi morebitnega vplivanja na priče so za Vidoševića odredili mesec dni pripora, medtem ko bodo najbolj cenjene slike tako kot Sanaderjeve med kazenskim postopkom shranjene v muzeju.

Hrvaška javnost je zgrožena tudi zaradi podatka, da si je Vidošević razkošno vilo v elitnem delu Zagreba kupil tudi s pomočjo prodaje stanovanja, ki ga je kot takratni član HDZ-ja dobil od ministrstva za obrambo za zasluge v vojni, a ga ni vrnil niti takrat, ko je že postal vpliven poslovnež.

Mediji so še razkrili, da je Vidošević še dva tedna pred aretacijo in takrat, ko sta bila zaradi goljufij na zbornici že prijeta njegova najtesnejša sodelavca, pri Omišu kupil vilo za 280.000 evrov.