Boehner je predsednik predstavniškega doma kongresa od januarja 2011. Foto: Reuters
Boehner je predsednik predstavniškega doma kongresa od januarja 2011. Foto: Reuters

Kot je na robu solz dejal 65-letni Boehner, bi "pretresi" glede njegovega vodenja le trajno škodovali predstavniškemu domu. Na tiskovni konferenci je dejal, da je k odločitvi pripomogel tudi trenutek, ki ga je na samem preživel s papežem Frančiškom, ki je te dni na obisku v ZDA. Svojo odločitev je Boehner po lastnih besedah sprejel med petkovo molitvijo, dan po tem, ko je v kongresu gostil papeža.

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da ga je Boehnerjeva odločitev presenetila. Boehner je bil pod pritiskom konservativnejšega krila republikanske stranke, odkar je januarja leta 2011 prevzel ta položaj. Kot poroča BBC, je Boehner prva žrtev frakcij znotraj republikanske stranke. Vedno težje je bilo namreč vzdrževati ravnotežje med upravljanjem vsakodnevnega delovanja predstavniškega doma in vedno večjim nezadovoljstvom radikalnih konservativcev.

Rt.com medtem poroča, da je več kot 30 republikanskih kongresnikov, ki niso zadovoljni z Boehnerjevim vodenjem, grozilo z glasovanjem o nezaupnici, kar bi Boehnerja prisililo, da se zanese na podporo demokratov. Z odstopom se je očitno odločil oditi pod svojimi pogoji, poroča rt.com.

Nekoč je lahko predsednik predstavniškega doma po svoji meri krojil predstavniški dom z nagradami in kaznimi, a ti časi so minili, poroča BBC. Člani kongresa zdaj namreč odgovarjajo zunanjim interesom.

Na vidiku nova onemogočenja vlade?
Odstop se je zgodil v trenutku, ko republikanci razpravljajo o načrtih za odvzem sredstev za zdravstveno zavarovanje žensk, ki ga ponuja organizacija Načrtovano starševstvo. Organizacija je na močnem udaru kritik nasprotnikov splava. Nestrinjanje glede sredstev bi lahko z oktobrom privedlo do novega onemogočenja delovanja zvezne vlade zaradi ustavitve financiranja. Zaradi Boehnerjevega odstopa naj bi bil ta scenarij zdaj manj verjeten.

Boehnerja naj bi nadomestil republikanec Kevin McCarthy, ki je sporočil, da je zdaj čas za "zdravljenje in poenotenje". Dolgoletni kongresnik Peter King pa je dejal, da so stranko "izsilili" in "prevzeli norci".