Svet
Miloš Zeman
Predsednik Zeman je v spremstvu varnostnikov prišel na volišče v Pragi. Foto: Reuters
Jiři Drahoš
Javnomnenjske ankete Jiřiju Drahošu napovedujejo zmago v drugem krogu. Foto: Reuters
Praga
Aktivistko gibanja Femen, ki je Zemana ozmerjala s Putinovim hlapcem, so varnostiki pridržali. Po navedbah gibanja gre za ukrajinsko državljanko. Foto: Reuters
Praga
Ženska med oddajo glasovnice na volišču v Pragi. Foto: Reuters
VIDEO
Incident na čeških volitvah

Dodaj v

Predsedniške volitve na Češkem: aktivistka ozmerjala predsednika Zemana

Bitka med ljudskim Zemanom in akademikom Drahošem
12. januar 2018 ob 19:27
Praga - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Na Češkem volivci izbirajo novega predsednika države, med devetimi kandidati se za vnovično izvolitev poteguje tudi dosedanji predsednik države Miloš Zeman, proti kateremu je na volišču protestirala aktivistka. Akademik Jiři Drahoš naj bi bil Zemanov najresnejši protikandidat.

Volitve je zaznamoval izgred na volišču, v katerem je do pasu gola protestnica iz gibanja Femen, domnevno ukrajinska državljanka, skočila pred Zemana in nanj zakričala, da je Putinov hlapec. Varnostniki so žensko nemudoma odstranili.

V skladu z javnomnenjsko raziskavo češke televizije ČT naj bi 73-letni Zeman zanesljivo dobil prvi krog volitev, a mu ankete v morebitnem drugem krogu proti 68-letnemu Drahošu napovedujejo poraz. Veteran levice, ki se poteguje za drugi mandat, naj bi v prvem krogu volitev dobil 42,5 odstotka podpore, njegov glavni protikandidat Drahoš pa 27,5 odstotka. V drugem krogu volitev, ki je predviden za 26. in 27. januar, naj bi slavil 68-letni nekdanji predsednik Češke akademije znanosti Drahoš.

Med preostalimi sedmimi kandidati, ki nimajo večjih možnosti za zmago, so bivši češki premier Mirek Topolanek, podjetnik in tekstopisec Michal Horaček, ki je obogatel s stavnico, ter menedžer Vratislav Kulhanek, ki je bil v preteklosti v vodstvu podjetij Robert Bosch in Škoda Auto.

Zeman pred drugim krogom živčen
Zeman je v intervjuju dan pred volitvami za časnik Dnes priznal, da je živčen, saj mora biti pripravljen na to, da bo njegov položaj v drugem krogu težak. Med volilno kampanjo je zavrnil sodelovanje v televizijskih soočenjih, njegovi največji podporniki pa naj bi bili upokojenci in manj izobraženi ter prebivalci podeželja. Že med svojim prvim mandatom je obiskal vse češke kraje, dejaven je tudi na družbenih omrežjih.

V državi z 10,6 milijona prebivalci, kjer večina ni naklonjena priseljencem, njegova protiimigracijska stališča naletijo na odobravanje. Tako je begunsko krizo leta 2015 označil za "organizirano invazijo" v Evropo, za muslimane je dejal, da jih ni mogoče integrirati. Češka je sicer v okviru begunskih kvot Evropske unije doslej sprejela samo 12 beguncev.

Proruski predsednik proti zagovorniku EU-ja
73-letni bivši komunist Zeman je bil za predsednika Češke izvoljen na prvih neposrednih predsedniških volitvah v državi leta 2013. Znan je tudi po svojih proruskih in prokitajskih stališčih. Sredinski liberalni Drahoš ima podporo med bolj izobraženimi in prebivalci velikih mest. Velja za zagovornika Evropske unije in zveze Nato. Želi si dejavnejše vloge Prage v EU-ju in podpira prevzem evra. Na čelu češke akademije znanosti je bil med letoma 2009 in 2017.

Ljudski človek proti akademiku
Nasprotniki Drahoša, ki je podpisan pod kar nekaj patentov, so ga označili za "destilirano vodo", kar pomeni, da naj bi bil brez barve in okusa. A je po mnenju poznavalcev mogoče, da namerno goji podobo zadržanega človeka. Da imajo številni Čehi rajši bolj ljudskega predsednika kot pa vzvišenega akademika, se očitno zaveda tudi sam. "Kdaj pa kdaj bom na pivo povabil pomembne politike," je dejal v enem od predvolilnih intervjujev.

Premier Babiš podpira Zemana
Zeman na volitvah nastopa kot kandidat Stranke državljanskih pravic (SPO), ki jo je sam ustanovil leta 2009. Drahoš je formalno neodvisen kandidat, a ga podpira krščanska demokratska stranka KDU-ČSL. Zemana podpira tudi novi češki premier Andrej Babiš, ki je oktobra lani s svojo stranko ANO prepričljivo zmagal na parlamentarnih volitvah s kampanjo proti korupciji in članstvu Češke v evrskem območju, glasovanje o njegovi zaupnici pa so poslanci pred dnevi prestavili na 16. januar. Babiš je Zemana javno podprl, "ker ne krade".

"Izraz polariziranosti češke družbe"
Neodvisni analitik Jiři Pehe meni, da sta glavna kandidata izraz polariziranosti češke družbe. "Gre za spopad med pokomunističnim delom družbe, ki ga predstavlja Zeman, in drugim delom družbe, lahko rečemo sodobnim, prozahodnim, ki enostavno noče več sedanjega predsednika," je dejal za AFP.

Češki predsednik ima podobno kot v Sloveniji predvsem protokolarne dolžnosti brez formalnih političnih pooblastil. Poznavalci menijo, da ima predsednik, čigar portret visi v vsakem šolskem razredu, kljub temu pomemben vpliv na javno mnenje v državi.

Volišča bodo danes odprta do 22. ure, v soboto pa od 8. do 14. ure. Prve volilne projekcije je pričakovati v soboto nekaj ur po zaprtju volišč.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 22:13
"Tip je karikatura, ki se mu smeje Evropa."... Evropa se lahko smeje samo še sama sebi, medtem, ko ,USrael zaradi zmrznejnega Bostona uvaža ruski LNG za gretje... Dajte no že nehat s to Evropo, ki je morda še nekakšen ekonomski nikakor pa ni nikakršni politični faktor, kaj šele vojaški... Cel svet se čedalje bolj smeji Evropi in, ko vam bo to jasno tudi tistim z amerikariziranimi možgani, bo že davno prepozno...
audiac
# 12.01.2018 ob 20:58
Zgleda,da je CIA poslala neko svojo agentko,ampak se jim je pripetila mala napakica.Vse dobro odigrano...ampak...ampak...poslali so mulatko :)) (glej video)
Follow Me
# 12.01.2018 ob 20:06
Aktivistko gibanja Femen, ki je Zemana ozmerjala s Putinovim hlapcem, so varnostiki pridržali. Po navedbah gibanja gre za ukrajinsko državljanko.

So malo boge u glavi te Femen :D
el CARTEL
# 12.01.2018 ob 21:56
fami-jihadistka

zemanu globalisti zamerijo predvsem to, da se je drznil postavljati povsem logična vprašanja:
- zakaj moramo drezati v rusijo
- zakaj moramo sprejemati migrante

odgovorov seveda ni dobil.
ker pač moramo.
garmond
# 12.01.2018 ob 21:23
A ta "dela" v kakšnem nočnem lokalu?
ivod
# 12.01.2018 ob 20:14
... to je bila plačana provokacija ... plačan napad ...
malo huje je bilo pred leti v Nemčiji, ko je LaFontainu dobro kazalo ... pa mu je ena "motena" prinesla rože in v rožah nož in mu skoraj odrezala glavo...
...po tem je LaFontaine zdravstveno okreval, a Nemci niso izbrali zaklanega kandidata :)
... možganski trusti že vedo kako in kaj ... koga in kdaj ...
zamudnik
# 12.01.2018 ob 20:00
https://zpravy.idnes.cz/angelina-diash-profil-femen-dfi-/zahranicni.aspx?c=A180112_163249_zahran
icni_ert

Profesionalna aktivistka. In prav ukrajinsko niti ne izgleda.
el CARTEL
# 12.01.2018 ob 22:00
"Gre za spopad med pokomunističnim delom družbe, ki ga predstavlja Zeman, in drugim delom družbe, lahko rečemo sodobnim, prozahodnim, ki enostavno noče več sedanjega predsednika,"

gre se za spopad med vsiljenimi vrednotami globalizacije,
in med zdravim razumom tradicionalnih vrednosti.

le zato ker so ti vrednosti hetero-družina, patriotizem, in meniš, da se bolje razumeš s sonarodnjaki (blili čehi ali slovaki, dominantno) kot pa z afganistanci in arabci, ne pomeni,d a si "nazadnjaški"
el CARTEL
# 12.01.2018 ob 22:10
bolje kot nebuloze o portretu (koga to briga, dejansko) predstavite par izjav zemana:
"naša kultura je v nevarnosti, če ne zavarujemo mej"

"češka z Rusijo sodeluje dobro, kljub sankcijam. ampak to ne pomeni, da sem se sprijaznil z njimi."

"če vpognemo hrbet sedaj [sprejmemo še več muslimanskih priseljencev] bo EU od nas zahtevala vedno več... Ne pozabimo, to, koga bomo sprejeli na naše ozemlje, je del suverene odločitve naše države."

rekel je tudi da bo kataloniji sledila škotska in da so na primeru kosovo-krim v EU v igri dvojni standardi (bruseljski gospodarji to pač neradi slišijo)

prevodi so narejeni na hitro, by me, zato so pač taki kakršni so, ampak razumete point.
tristokosmatih
# 12.01.2018 ob 20:43
Očitno je dosegla svoje, ker so reporterji takoj prenehali s snemanjem ubgega Miloša in obrnili kamere/fotoaparate v drugo smer.
velenjcan
# 12.01.2018 ob 22:00
Poznavalci menijo, da ima predsednik, čigar portret visi v vsakem šolskem razredu, kljub temu pomemben vpliv na javno mnenje v državi.

Za razliko od našega telebana imajo Čehi predsednika, ki ve kaj povedati. To, da je šlo za 'organizirano invazijo' in ne za begunce, medtem čivkajo že vsi evropski vrabci. Razen RTV, se ve.
paver
# 12.01.2018 ob 21:37
Spredaj dila,zadaj ploh.
bb33
# 12.01.2018 ob 21:47
@zamudnik

# 12.01.2018 ob 20:00
https://zpravy.idnes.cz/angelina-diash-profil-femen-dfi-/zahranicni.aspx?c=A180112_163249_zahran
icni_ert

Profesionalna aktivistka. In prav ukrajinsko niti ne izgleda.


Res prava "ukrajinka".....
zamudnik
# 12.01.2018 ob 21:36
Sredinski liberalni Drahoš ima podporo med bolj izobraženimi

Sestavni del današnjega izobraževalnega sistema, zlasti tistega humanističnih smeri, je pač tudi masiranje z mantro vsesplošne odprtosti. Svoje je opravil tudi koncept erasmusovskega parjenja.
el CARTEL
# 12.01.2018 ob 22:02
ali pa le ker hočeš ženske za štedilniki izključno, državno religijo, malce več nacionalne ponosnosti, mogoče močnošo vojsko in mogoče firerja na čelu (ali pa komunistično diktaturo, odvisno od preferenc)... to ne pomeni, da si nazadnjaški

šala, šala
audiac
# 12.01.2018 ob 20:46
...drugim delom družbe, lahko rečemo sodobnim, prozahodnim, ki enostavno noče več sedanjega predsednika," je dejal za AFP.

Kdo to lahko reče?Pisec tega teksta?
Veliko nas reče malo drugače.No,bistveno drugače.
m72
# 12.01.2018 ob 23:20
"V bistvu zanimivo, da takšnega predsednika Čehi, ki lepo napredujejo po zatohlih desetletjih navezave na mongolo tatarsko Rusijo, sloh volijo.
Tip je karikatura, ki se mu smeje Evropa."


Če lepo napredujejo, potem imajo glavo na pravem mestu in verjetno vedo, zakaj voliti Zemana.
Karikatura je efu, ki se ji smeje ves svet. V efu pa smo karikatura mi, zahodni - zahojeni Balkanci, z našo maskoto.
zeus.zeng
# 13.01.2018 ob 08:57
SUGS
Pod črto je tip še vedno zgolj in samo škodljiv senilen burkež.
-----------------------
zavisi od tega kako si nekdo predstavlja ,,burko ,, . Za mene so burkeži razni sponzorirani nevladniki , ki navijajo za zahodno dem ... hočem reči bogataške elite ...
Binder Dandet
# 13.01.2018 ob 07:11
Zakaj ukrajinka na ceskem? Varnostnikom pa cestitke. Predno je enkrat povedala stavek, je ze bila na trebuhu z rokami za hrbtom.
zamudnik
# 12.01.2018 ob 22:31
Tip je karikatura, ki se mu smeje Evropa.

Odvisno, koga smatraš pod "Evropo". Progresivna čreda gotovo. A zbezljana progresiva ni nujno vedno najboljša.
djdj
# 13.01.2018 ob 08:13
Oh, ti varnostniki. Kandidatu ne privoščijo, da bi si malo "spočil oči" na lepotah narave.
zeus.zeng
# 13.01.2018 ob 07:54
v katerem je do pasu gola protestnica iz gibanja Femen, domnevno ukrajinska državljanka, skočila pred Zemana in nanj zakričala, da je Putinov hlapec. ...
-------------------
No ja po tem incidentu na pol nore ukrajinke , bi človek pričakoval da bo prejel kar dosti glasov volilcev ...
Manos de Piedra
# 13.01.2018 ob 01:26
Zahodnjaki se morajo v svojem bolestnem sovraštvu do vsega slovanskega spet zatekati k plačancem iz družbenega dna. Nič novega. To samo priča temu, da jih moč Rusije dela zelo nervozne.
themetun
# 12.01.2018 ob 22:39
Levičar, ki zavrača begunce, proti prozahodnemu kandidatu, ki bi jih sprejel? Zanimiva izbira.
Sujo
# 13.01.2018 ob 08:27
prevzem evra? eee, cehi moji, sa ne bi. krona vas resuje. zarad krone sm vas stalni gost, slovakov pa se povoham ne vec
Titomir
# 12.01.2018 ob 22:24
Vseeno mi je kater zmaga zato, ker sta oba proti EU kvotam in migracijam :)
psychocandy7
# 13.01.2018 ob 19:44
naj gre femen kokoš v savdsko za pravice žensk& demokracijo protestirat, če je karierna aktivistka, tam je ravno prav toplo za topless,
moj komentar
# 13.01.2018 ob 15:16
Zeman je eden redkih nepodkupljenih in pametnih evropskih politikov, katerega politika sloni na miru in gospodarskem povezovanju vseh evropskih držav, vred z Rusijo. Zato je večkrat napadan in označen kot rusofil, kar seveda ni res.
Titomir
# 13.01.2018 ob 11:28
themetun

# 12.01.2018 ob 22:39
Prijavi neprimerno vsebino Levičar, ki zavrača begunce, proti prozahodnemu kandidatu, ki bi jih sprejel? Zanimiva izbira.


Ni res kje si to prebral?

Sem gledal, ko je odgovarjal Jiri na vprašanja in je rekel, da je proti EU kvotam in, da bi se morala vsaka EU država prostovolno odločiti zase ali jih bo sprejela ali ne.
dimitri7
# 12.01.2018 ob 21:35
ukrajinka....ne ne sploh nima veze da je ukrajinka..a niso ceske volitve?
zozozo
# 13.01.2018 ob 04:25
Zanimive spremembe plusov in minusov sredi noči.
Atrumpcard
# 12.01.2018 ob 21:38
Rapefugees welcome ilektulaci ja.
marsovcek
# 12.01.2018 ob 20:38
Poznavalci menijo, da ima predsednik, čigar portret visi v vsakem šolskem razredu, kljub temu pomemben vpliv na javno mnenje v državi.

Čudno, da ni še nihče predlagal, da bi Pahorjeve portrete obesili po slovenskih razredih. :)
zozozo
# 12.01.2018 ob 20:55
@audiac - Imaš ti težave z branjem? V članku povsem jasno piše, kdo je to izjavil.
maja kibira
# 13.01.2018 ob 09:42
A so ga varnostniki tudi tako obdali i zavarovali ko se je v kaksnem kupleraju slinil okoli golih mladenk...haha
nikhrast
# 12.01.2018 ob 22:26
Se še najdejo ostanki komunizma.
Pa da bi bil proti globalizaciji, ne moreš verjeti. Če bi v Sloveniji zaprli meje in uvedli carine, bi polovico folka pocrkalo.
acoschwanz
# 13.01.2018 ob 01:07
Ne vem zakaj ljudi motijo goke dojke
SUGS
# 13.01.2018 ob 07:32
Odvisno, koga smatraš pod "Evropo". Progresivna čreda gotovo. A zbezljana progresiva ni nujno vedno najboljša.

Evropa ni samo progresiva in multikulti, daleč od tega.
A pozdigovat Zemana zaradi dejstva, ker ne podpira vdora migrantov, še ni treba. A la v smislu " no, saj Mussolini je bil tudi dober človek, ki je veliko naredil za Italijo, ceste, univerze..."

Pod črto je tip še vedno zgolj in samo škodljiv senilen burkež.
seven7
# 12.01.2018 ob 22:09
Zapitega invalida volijo za predsednika. Đizus.
SUGS
# 12.01.2018 ob 22:06
Zeman-napol dementen ostanek komunizma.
Podprl rusko aneksijo Krima a obenem pozabil na posredovanje Rusov v Češkoslovaški.

V bistvu zanimivo, da takšnega predsednika Čehi, ki lepo napredujejo po zatohlih desetletjih navezave na mongolo tatarsko Rusijo, sloh volijo.
Tip je karikatura, ki se mu smeje Evropa.
Kazalo