V nasilju je od decembra umrlo nekaj tisoč ljudi, več kot milijon pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Foto: EPA
V nasilju je od decembra umrlo nekaj tisoč ljudi, več kot milijon pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Foto: EPA

Predstavnik Združenih narodov je potrdil, da so v enem izmed žarišč petmesečnega konflikta, mestu Bentiu, izbruhnili spopadi, streljanje pa je bilo z obeh strani. Vojska in uporniki so o spopadih poročali tudi iz drugih krajev.

V petek sta v etiopski prestolnici Adis Abeba južnosudanski predsednik Salva Kiir in njegov nekdanji namestnik Riek Machar podpisala premirje, za katerega sta se sicer obe strani dogovorili že januarja, a je takratni dogovor hitro propadel.

Nov dogovor je bil sklenjen po pritiskih mednarodne skupnosti, ki je že večkrat opozorila, da bi se lahko etnično nasilje med privrženci obeh politikov lahko sprevrglo v genocid.

Boj za oblast med Kiirom in Macharjem je po odstavitvi zadnjega lani julija nato decembra prerasel v spopade njunih etničnih skupin - Dink in Nuerov.

Medsebojna obtoževanja
V skladu s petkovim dogovorom bi morala prekinitev spopadov slediti v 24 urah. Južnosudanska vojska je sporočila, da so bile njihove sile tarča napadov na dveh položajih.

"Napadli so nas šest ur po začetku premirja," je povedal tiskovni predstavnik vojske Philip Aguer in dodal, da jim je uspelo odbiti napadalce.

Tiskovni predstavnik upornikov je po drugi strani dejal, da so bili sami dvakrat tarča napadov vojske. "Zadnje kršitve dogovora za rešitev krize v Južnem Sudanu kažejo, da Kiir ni iskren ali pa nima svojih sil pod nadzorom," je dejal Lul Ruai Koang.