Italijanski ministri ne bodo več mogli skrivati svojega premoženja. Foto: EPA
Italijanski ministri ne bodo več mogli skrivati svojega premoženja. Foto: EPA

V kratkem naj bi sledila še objava premoženja višjih državnih uslužbencev in menedžerjev v državnih podjetjih.

Glede na objavljene podatke je najpremožnejša članica vlade pravosodna ministrica Paola Severino, ki je lani prijavila za sedem milijonov evrov prihodkov, od tega pa je plačala okoli štiri milijone evrov dohodnine. Pred vstopom v vlado je bila uspešna odvetnica.

Med bogatejšimi člani vlade je tudi minister za gospodarski razvoj Corrado Passera, ki je lani, ko je bil še vodja banke Intese Sanpaolo, zaslužil 3,5 milijona evrov bruto. Od tega je plačal 1,4 milijona evrov davkov.

Passero ima še 8,8 milijona evrov depozitov, ki izvirajo predvsem iz prodaje delnic Intese Sanpaola, in 140 kvadratnih metrov veliko hišo v Parizu. Kot minister bo letos zaslužil približno 220.000 evrov neto.

Po lastništvu nepremičnin izstopa ministrica za notranje zadeve Anna Maria Cancellieri, ki je lastnica ali solastnica kar 24 nepremičnin. Kot ministrica bo letos zaslužila dobrih 180.000 evrov neto.

Do konca maja letos namerava Montijeva vlada sprejeti odlok, ki bo menedžerjem v podjetjih z državnim deležem nalagal objavo podatkov o plačah na spletu in hkrati navzgor omejil njihove dohodke.

V pripravi je tudi zakon o podobnih ukrepih za povečanje transparentnosti v državni upravi. Najvišjim državnim uslužbencem je Montijeva vlada že pred kratkim omejila letne dohodke na največ 305.000 evrov.

Ministri Montijeve vlade sicer ne zaslužijo znatno več kot na primer predsedniki deželnih vlad, ki večinoma prejemajo dvojno plačo, kot predsedniki in še kot poslanci ali svetniki.

Največ je leta 2010 zaslužil predsednik deželne vlade Sicilije, ki je ena najrevnejših italijanskih dežel. Skupaj je na letni ravni prejel dobrih 188.000 evrov.

Njegov kolega v Laciju na primer slabih 145.000 evrov neto, sledil pa mu predsednik deželne vlade Furlanije - Julijske krajine Renzo Tondo s slabimi 140.000 evri.