V potresu, ki je L'Aquilo stresel aprila 2008, je umrlo 309 ljudi, brez strehe nad glavo pa je čez noč ostalo okoli 50.000 prebivalcev. Foto: EPA
V potresu, ki je L'Aquilo stresel aprila 2008, je umrlo 309 ljudi, brez strehe nad glavo pa je čez noč ostalo okoli 50.000 prebivalcev. Foto: EPA
Župan L'Aquile Massimo Cialente je prejšnji teden odstopil. Foto: EPA

Tožilci so ugotovili, da so lokalne oblasti goljufale celo pri obnovi šolskih poslopij in državo oškodovale za več sto tisoč evrov.

Štiri leta po potresu je baročno središče L'Aquile, v katerem je živelo 20 tisoč ljudi, prazno. Večino poškodovanih in napol podrtih stavb so zavarovali pred nadaljnjim rušenjem in jih obgradili z zidarskimi odri. A je obnova še daleč.

V štirih letih je L'Aquila dobila le eno obnovljeno cerkev, a so ji zato oblasti, občinske, deželne in nacionalne, v povezavi z obnovitvenimi deli namenile več kot tisoč zakonov, uredb in odlokov.

Prejšnji teden je zaradi korupcijskega škandala pri sklepanju pogodb o obnovi, v katerega so vpleteni člani njegove ekipe, odstopil župan L'Aquile Massimo Cialente. A nova preiskava tožilstva iz L'Aquile je pokazala, da je bilo goljufanje pri pridobivanju denarja za obnovo širok pojav.

Zaradi goljufije in zlorabe javnih sredstev bodo na zatožno klop morali tudi visoki pokrajinski komisarji, ker naj bi pri obnovi devetih šolskih poslopij v krajih Avezzano in Sulmona prikazovali napačne podatke in javni denar črpali s korupcijo in goljufijo.

Prek lažnih računov do mastnih denarcev
Pri obnovi srednje tehnične šole v Sulmoni bi, kot so na primer odkrili tožilci, za obnovo zadoščalo 49 tisoč evrov, a so jih obtoženi, med njimi tudi lokalni podjetniki, od države prek lažnih računov dobili skoraj 250 tisoč, ob tem pa so preiskovalci ugotovili še, da bo potrebna obnova obnove, saj so v strukturalne temelje poslopja vgradili 32 stebrov manj, kot jih je bilo predvidenih v gradbenem načrtu.