Hamza se do zdaj ni javno izpostavljal, je pa bilo mogoče dečka videti na starih posnetkih z usposabljanj v Afganistanu. Foto: Reuters
Hamza se do zdaj ni javno izpostavljal, je pa bilo mogoče dečka videti na starih posnetkih z usposabljanj v Afganistanu. Foto: Reuters
Kompleks v Abbottabadu, kjer je posebna ameriška enota Tjulnjev leta 2011 ubila Osamo bin Ladna. Foto: EPA
Osama bin Laden
Bin Laden naj bi svojega najmlajšega sina pripravljal za svojega naslednika. Foto: Reuters

Spomladi posnet avdioposnetek so džihadisti šele zdaj objavili na Twitterju, gre pa za prvo tovrstno sporočilo Hamze bin Ladna, ki naj bi bil star 23 ali 24 let, do zdaj pa ga še nikdar niso javno izpostavljali, čeprav naj bi ga pripravljali na vlogo prihodnjega vodje organizacije, kar potrjujejo tudi pisma, ki so jih našli v bin Ladnovem skrivališču v Abbottabadu, kjer so ga ameriški specialci ubili leta 2011.

Al Kaido zadnja štiri leta po bin Ladnovi smrti vodi njegova desna roka, Ayman Al Zavahiri.

Najnovejše sporočilo - poziv k džihadu proti Ameriki in njenim zaveznicam, pri čemer so tarče predvsem globalni judovsko-ameriški interesi - sicer ni prvi indic, da se je Hamza pridružil Al Kaidi. Bin Ladnov sin naj bi namreč še kot najstnik sodeloval pri napadih v Pakistanu in Afganistanu ter bil izurjen za delo z eksplozivi.

Leta 2001, ko je bilo Hamzi komaj 11 let, so na Al Džaziri objavili njegove posnetke s talibanskimi borci v Afganistanu. In po bin Ladnovi smrti so objavili več deset njegovih pisem družini in članom Al Kaide, v katerih tudi Hamzova mama sina poziva, naj gre po očetovih stopinjah.

Preživel ameriško operacijo?
Po ameriški operaciji v Abbottabadu, kjer se je zadnja leta svojega življenja skrival bin Laden, je Bela hiša sprva sporočila, da je bil Hamza ubit skupaj z očetom, a so dodatne analize pokazale, da je šlo v resnici za bin Ladnovega starejšega sina, 24-letnega Khaleda.

Ni jasno, kje je bil v času napada Hamza, čeprav viri navajajo, da je bil tudi on v utrjenem kompleksu, a mu je uspelo pobegniti. Po tem se je za "kronskim princem terorja", kot ga imenujejo, izgubila vsaka sled. Kje je trenutno, ni znano.

"Hamza bin Laden je živel življenje džihada s svojim očetom vse od ustanovitve Al Kaide v Afganistanu," trdi Rita Katz, direktorica obveščevalne službe SITE. "Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladna, v posnetku razkriva strategije globalne svete vojne. S Hamzo oz. oživitvijo znamke "Al Kaida = Bin Laden" Al Kaida upa, da si bo povrnila svojo priljubljenost."

Rita Katz še pravi, da si vodstvo Al Kaide za svojega prihodnjega vodjo želi prav Hamzo, "nekoga, ki je ljubljen in navdihujoč, brez negativnega slovesa ali udejstvovanja v notranjih spopadih".

Al Kaido je v zadnjem letu dni povsem zasenčila Islamska država, ki vsakodnevno uporablja še večja grozodejstva kot organizacija, iz katere je IS deloma izšel. Kot poroča RT, je v sporočilu Hamze bin Ladna zaznati tudi posreden kazalnik, da si Al Kaida želi ponovno zasesti Olimp terorja, čeprav pri tem IS-ja na nobeni točki ne omenja.