Nigerijski predsednik se bo vozil tudi z novim falconom 7x. Foto: www.dassaultfalcon.com
Nigerijski predsednik se bo vozil tudi z novim falconom 7x. Foto: www.dassaultfalcon.com

Volitve bodo potekale v naslednjih šestih mesecih, a ker je v državi očitno premalo denarja za izvedbo "praznika demokracije", so v torek nigerijski poslanci sprejeli načrt, po katerem se bo država zadolžila za 585 milijonov dolarjev, da bi lahko plačala delo volilne komisije in nakupila dodatne volilne skrinjice.

Ker je bil datum volitev znan že veliko prej, se mnogi sprašujejo, kako je mogoče, da v proračunu za to ni bilo namenjenih sredstev. Nigerijski časopis Business Daily je poročal, da bodo z dodatnimi sredstvi volitve v Nigeriji postale najdražje na svetu.

A če je zmanjkalo denarja za volitve, ga je očitno vseeno dovolj za nakup treh novih predsedniških letal. Tako je vlada naročila dve letali vrste fallcon 7x francoskega proizvajalca Dassault in eno letalo Gulfstream G550 ameriškega proizvajalca General Dynamics.

Kaj ima prednost?
Za vsa letala bodo Nigerijci odšteli 150 milijonov dolarjev in zadnje bi moralo biti dostavljeno v drugem četrtletju prihodnjega leta. Sredstva za letala so bila sicer predvidena že v letošnjem proračunu, a čas objave nakupa je sprožil mnoge dvome o prednostnih nalogah finančnih izdatkov države.

Predsednik Jonathan Goodluck, ki je vodenje države kot podpredsednik prevzel po smrti predsednika Umaruja Jaradue, se še ni izjasnil, ali bo nastopil na januarski volitvah, vendar večina rojakov pričakuje, da se bo odločil za kandidaturo.